Vaasan HO 23.10.2002 1273

Vahingonkorvaus - Arvonlisävero - Hotellipalvelut

Vahingonkorvaus

Hotelli vaati ns. palvelupetosta koskevassa jutussa vahingonkorvausta A:n käyttämistä hotellipalveluista eli maksullisen tv-kanavan käyttämisestä ja minibaarista otetuista alkoholijuomista ja muista tuotteista sekä majoituksesta. Vaatimus sisälsi arvonlisäveron. Vastaaja vastusti vaatimusta arvonlisäveron osalta.

Maksullisen tv-kanavan käyttämisen ja minibaarista otettujen tuotteiden osalta hovioikeus katsoi arvonlisäverolain 102 §:n nojalla, että vähennysoikeutta käytettäessä ei suoritettu arvonlisävero ole liiketoiminnan harjoittajalle vahinkoa. Vahingonkärsijän on näytettävä vahinkonsa määrä toteen. Kun hotelli ei ollut asiassa näyttänyt, ettei se olisi arvonlisäverolain säännösten mukaisesti vähentänyt tai voinut vähentää arvonlisäveroa, vaadittuun vahingonkorvaukseen sisältyvää arvonlisäveron osuutta ei otettu huomioon korvattavan vahingon määrässä.

Majoituksen osalta hovioikeus katsoi arvonlisäverolain 135 §:n ja 15 §:n 1 momentin 1 kohdan nojalla, että hotellille oli syntynyt velvollisuus maksaa arvonlisäveroa A:lle myymästään majoituspalvelusta. Tältä osalta sillä ei ole ollut mitään sellaista ostoa, mihin sisältyvän arvonlisäveron se olisi voinut vähentää omassa verotuksessaan.

Tämän vuoksi sille syntyi A:lle suoritetun palvelun johdosta arvonlisäveron määräinen kustannus, joka oli A:n rikoksen aiheuttamaa vahinkoa. Hotellilla oli siten oikeus saada vahingonkorvauksena myös arvonlisäveron osuus.

ArvonlisäveroL 15 §, 102 § ja 135 §

KKO:1999:6
(KKO:2002:60)

HelHO:1997:8

Jäsenet: Korkalainen, Rudanko, Hakkarainen-Ylänkö
Esittelijä: Hakkarainen-Ylänkö

Lainvoimainen (LVT:1)

+

Finlex ® är en offentlig och gratis internettjänst för rättsligt material som ägs av justitieministeriet.
Innehållet i Finlex produceras och upprätthålls av Edita Publishing Ab. Varken justitieministeriet eller Edita svarar för eventuella fel i innehållet i databaserna, för den omedelbara eller medelbara skada som orsakas av att felaktig information används eller för avbrott i användningen av eller andra störningar i Internet.