Rovaniemen HO 19.09.2001 531

Törkeä varkaus, Erittäin arvokas omaisuus

Esitelty 29.8.2001

Diaari numero R 01/480
Esitelty 29.8.2001
Taltionumero 531
Antamispäivä 19.9.2001

KÄSITTELY KÄRÄJÄOIKEUDESSA

A oli anastanut kultasepänliikkeestä koruja, joiden myyntiarvo oli ollut yhteensä 34 423 markkaa. Syyttäjä oli vaatinut A:lle syyttäjän ilmoittamilla perusteilla rangaistusta törkeästä varkaudesta, koska varastamisen kohteena oli ollut riittävän arvokas omaisuus ja rikosta oli muutoinkin kokonaisuutena arvostellen pidettävä törkeänä. Käräjäoikeus oli tuominnut A:n rangaistukseen törkeästä varkaudesta.

VAATIMUKSET HOVIOIKEUDESSA

A vaati, katsoen syyllistyneen vain varkauteen, että syyte törkeästä varkaudesta hylätään.

A lausui, että anastamisen kohteena ei ollut erittäin arvokas omaisuus eikä tekoa muutoinkaan kokonaisuutena arvostellen voinut pitää törkeänä. Teko oli tehty hetken mielijohteesta ja aloite oli tullut rikoskumppanilta. A ei ollut mieltänyt anastaneensa arvokasta omaisuutta. Teko oli jäänyt osittain yrityksen asteelle, koska suurin osa anastetusta omaisuudesta oli pudonnut liikkeen sisälle tuulikaappiin ja jalkakäytävälle. Lisäksi kokonaisarvostelussa tuli ottaa huomioon, että anastetun omaisuuden ostohinta yhtiölle oli enintään puolet sen myyntihinnasta eikä yhtiölle teosta aiheutunut vahinko ollut huomattava.

Virallinen syyttäjä vaati, että A:n valitus oli hylättävä.

Perusteluinaan syyttäjä lausui muun muassa, että A:n anastusrikos oli kohdistunut erityisen arvokkaaseen omaisuuteen.

Asianomistaja vaati, että A:n valitus oli hylättävä, koska teko oli ollut törkeä ja siitä aiheutunut vahinko huomattava.

HOVIOIKEUDEN RATKAISU

Hovioikeus totesi, että A oli menetellyt siten kuin käräjäoikeuden tuomiossa oli selostettu. Anastetun omaisuuden myyntiarvo oli ollut 34 423 markkaa. Hovioikeus katsoi, ettei anastuksen kohteena ollut erittäin arvokas omaisuus. A tuomittiin rangaistukseen käräjäoikeuden hänen syykseen lukeman törkeän varkauden sijasta varkaudesta.

Lainvoimaisuustiedot:

Lainvoimainen

Finlex ® är en offentlig och gratis internettjänst för rättsligt material som ägs av justitieministeriet.
Innehållet i Finlex produceras och upprätthålls av Edita Publishing Ab. Varken justitieministeriet eller Edita svarar för eventuella fel i innehållet i databaserna, för den omedelbara eller medelbara skada som orsakas av att felaktig information används eller för avbrott i användningen av eller andra störningar i Internet.