Rovaniemen HO 08.11.1999 830

Asianomistajan syyteoikeus

Esittely 8.11.1999

Diaarinumero R 99/534
Esittely 8.11.1999
Taltionumero 830
Antopäivä10.12.1999

ASIAN KÄSITTELY KÄRÄJÄOIKEUDESSA

Syyttäjä on käräjäoikeudessa vaatinut, että B tuomitaan rangaistukseen liikenteen vaarantamisesta, koska B oli kuljettaessaan A:n omistamaa autoa törmännyt vastakkaisesta suunnasta saapuneen C:n kuljettaman auton keulaan. A ja B ovat puolestaan vaatineet, että C tuomitaan rangaistukseen liikenteen vaarantamisesta, koska C:n kuljettama auto oli törmännyt B:n kuljettaman ja A:n omistaman auton keulaan.

Kemin käräjäoikeus on 26.8.1999 jättänyt A:n ja B:n rangaistusvaatimukset tutkimatta, koska A ja B olivat ilmoittamalla esitutkinnassa, etteivät he vaadi rangaistusta, menettäneet syyteoikeutensa.

VAATIMUKSET HOVIOIKEUDESSA

A ja B ovat valituksessaan vaatineet, että heidän rangaistusvaatimuksensa tutkitaan.

C on vastauksessaan vaatinut, että valitukset hylätään.

HOVIOIKEUDEN RATKAISU

A oli esitutkintapöytäkirjan ilmoitusosalle merkityn mukaan vaatinut rangaistusta mutta hän oli kuulustelukertomuksen mukaan ilmoittanut, ettei hän vaadi rangaistusta. Samoin B oli kuulustelukertomuksen mukaan ilmoittanut, ettei hän vaadi rangaistusta. Syyksi tähän A ja B olivat myöhemmin ilmoittaneet, että esitutkinnan kuulustelija oli ilmoittanut, ettei heidän itse tarvitse vaatia rangaistusta, koska syyttäjä tulee sen tekemään.

Hovioikeus piti A:n ja B:n kertomuksia uskottavina ja katsoi, etteivät he olleet tarkoittaneet luopua syyteoikeudestaan vaan että he olivat ainoastaan tarkoittaneet ilmoittaa, etteivät he itse tule vaatimaan rangaistusta, jos syyttäjä sen tekee. Sen vuoksi heillä oli ollut oikeus syyttäjän jätettyä syytteen C:tä vastaan liikenteen vaarantamisesta ajamatta nostaa tätä vastaan syyte tuosta rikoksesta.

Käräjäoikeuden päätös kumottiin. Juttu palautettiin käräjäoikeuteen käsiteltäväksi.

Lainvoimaisuustiedot:

Lainvoimainen

Finlex ® är en offentlig och gratis internettjänst för rättsligt material som ägs av justitieministeriet.
Innehållet i Finlex produceras och upprätthålls av Edita Publishing Ab. Varken justitieministeriet eller Edita svarar för eventuella fel i innehållet i databaserna, för den omedelbara eller medelbara skada som orsakas av att felaktig information används eller för avbrott i användningen av eller andra störningar i Internet.