Rovaniemen HO 16.10.1998 776

Muutoksenhaku - Lainvoima - Rikoslain 7 luku

Käräjäoikeus on tuominnut vastaajalle vankeusrangaistuksen sijasta yhdyskuntapalvelua ja ottanut vankeusrangaistusta määrätessään rikoslain 7 luvun 6 §:n nojalla rangaistusta alentavana seikkana huomioon tuolloin ei-lainvoimaisen tuomion, jolla vastaaja oli tuomittu ehdottomaan vankeusrangaistukseen.
Hovioikeus on sittemmin muuttanut käräjäoikeuden huomioon ottamassa tuomiossa tarkoitetun rangaistuksen ehdolliseksi. Aikaisempaa ehdollista rangaistusta ei voida sanotun lainkohdan perusteella ottaa huomioon rangaistusta määrättäessä.

Vastaaja on hakenut muutosta ja vaatinut, että hänelle tuomittu ja yhdyskuntapalveluna määrätty vankeusrangaistus määrätään ehdolliseksi. Käräjäoikeuden tuomio on siten rangaistuksen määrän osalta lainvoimainen. Hovioikeus on määrännyt käräjäoikeuden vastaajalle tuomitseman vankeusrangaistuksen ehdolliseksi puuttumatta rangaistuksen määrään.

KKO:1989:103

HE:48/1987 vp s. 9

Virolainen: Reformatio in pejus-kiellosta, 1997, s. 76-78

Jäsenet: Seppo Lehtonen, Eero Yrttiaho, Maija Liisa Kilpeläinen Esittelijä: Maarit Tukiainen

Lainvoimainen: (LVT:1)

Finlex ® är en offentlig och gratis internettjänst för rättsligt material som ägs av justitieministeriet.
Innehållet i Finlex produceras och upprätthålls av Edita Publishing Ab. Varken justitieministeriet eller Edita svarar för eventuella fel i innehållet i databaserna, för den omedelbara eller medelbara skada som orsakas av att felaktig information används eller för avbrott i användningen av eller andra störningar i Internet.