Vaasan HO 20.04.1995 581

Ehdollinen rangaistus - Työttömyyskorvaus

Hitsaaja A oli hankkiakseen itselleen oikeudetonta taloudellista hyötyä erehdyttänyt kansaneläkelaitoksen maksamaan hänelle yli vuoden aikana työttömyyskorvausta 43.610 mk, vaikka hän oli ollut samanaikaisesti palkkatyössä. Palkkatyö oli ollut "pimeää".

Käräjäoikeus tuomitsi A:n törkeästä petoksesta ehdottomaan vankeusrangaistukseen. A oli pyrkinyt edistämään rikoksensa selvittämistä ilmoittamalla oma-aloitteisesti veroviranomaisille olleensa palkkatyössä ja nostaneensa työttömyyskorvausta, mikä otettiin rikoslain 6 luvun 3 §:n 3 momentin nojalla huomioon rangaistuksen lieventämisperusteena.

Rangaistuksen ehdottomuuden perustelu:

Tekoa oli pidettävä erityisen moitittavana ottaen huomioon suuresta työttömyydestä valtiolle ja veronmaksajille aiheutuvat huomattavat kustannukset. A oli työssä ollessaan käyttänyt yli vuoden ajan väärin työttömille tarkoitettuja sosiaalietuuksia, mitä oli yhteiskunnalliset olot huomioiden voimakkaasti paheksuttava. Näin ollen yleinen lainkuuliaisuus vaati vankeusrangaistuksen tuomitsemista ehdottomana huolimatta siitä, että A:ta ei ollut tuomittu aikaisemmin vankeusrangaistukseen.

Hovioikeus katsoi, ettei yleisen lainkuuliaisuuden ylläpitäminen vaatinut rangaistuksen määräämistä ensikertalaiselle ehdottomana ja muutti rangaistuksen ehdolliseksi.

Muutoksen perustelu:

A on oma-aloitteisesti pyrkinyt edistämään rikoksensa selvittämistä, mikä oli lain mukaan otettava huomioon rangaistuksen lieventämisperusteena, kuten käräjäoikeus oli tehnytkin. Kun mainittua lieventämisperustetta yksittäistapauksessa sovelletaan ensikertalaisen vapausrangaistukseen, yleisen lainkuuliaisuuden ylläpitämisen ei yleensä voida samalla katsoa vaativan ehdotonta vapausrangaistusta.

Julkisille varoille aiheutettua vahinkoa ei voitu pitää niin huomattavana, että se estäisi ehdollisen rangaistuksen käytön.
Rikoksen tekotapa oli petosrikoksille tavanomainen. A:lla oli huollettavanaan nelihenkinen perhe.

Vrt. KKO:1993:12, KKO:1993:79 ja KKO:1995:43

Ks. VaaHO:1995:1, A:1.3.1995, T:335 (starttiraha)

II-osasto

Jäsenet: Presidentti Erkki Rintala, hovioikeudenlaamanni Eero Kivimäki sekä hovioikeudenneuvokset Björn Hagman, Matti Kuusimäki, Martti Mansner, Johan Eklund ja Jorma Latvala.

Esittelijä: Kari Kangas

Lainvoimainen (LVT:1)

Finlex ® är en offentlig och gratis internettjänst för rättsligt material som ägs av justitieministeriet.
Innehållet i Finlex produceras och upprätthålls av Edita Publishing Ab. Varken justitieministeriet eller Edita svarar för eventuella fel i innehållet i databaserna, för den omedelbara eller medelbara skada som orsakas av att felaktig information används eller för avbrott i användningen av eller andra störningar i Internet.