Vaasan HO 01.03.1995 335

Ehdollinen rangaistus - Petos - Työllistämistuki - Starttiraha

Markkinointisuunnittelua harjoittanut suurtalousesimies oli hakenut työvoimaviranomaiselta yrittäjäksi ryhtyvälle työttömälle työnhakijalle tarkoitettua työllistämistukea, niin sanottua starttirahaa, ja ilmoittanut hakemuksessa valheellisesti olevansa työtön. Työvoimaviranomainen oli 3.2.1993 myöntänyt hänelle starttirahana 35.496 markkaa ja maksanut siitä 13.9.1993 mennessä 34.104 markkaa. Syytetty oli kuukausittaisilla ilmoituksillaan työsuhteensa ja äitiyslomansa aikana, noin puolentoista kuukauden ajanjaksoa lukuun ottamatta, pitänyt yllä kerrotun valheellisen asianlaidan aiheuttamaa erehdystä.
Hovioikeus tuomitsi hänet rangaistukseen petoksesta.

Rikos ei ollut, ottaen huomioon sen pitkä kesto ja sillä aiheutetun vahingon määrä, sakolla sovitettavissa. Näin ollen rangaistukseksi oli tuomittava vankeutta.

Vastaaja ei ollut aikaisemmin syyllistynyt rikoksiin. Hänellä oli huollettavanaan pieni lapsi. Yleisen lainkuuliaisuuden ylläpitäminen ei vaatinut rangaistuksen määräämistä ehdottomana.

II-osasto

Jäsenet: Marcus Lundström, Martti Mansner, Leena Korkalainen

Esittelijä: Jorma Rudanko

Vastaaja pyysi valituslupaa KKO:lta.

Korkeimman oikeuden ratkaisu (LVT:3): Ei valituslupaa (päätös 29.9.1995 nro 4054).

Finlex ® är en offentlig och gratis internettjänst för rättsligt material som ägs av justitieministeriet.
Innehållet i Finlex produceras och upprätthålls av Edita Publishing Ab. Varken justitieministeriet eller Edita svarar för eventuella fel i innehållet i databaserna, för den omedelbara eller medelbara skada som orsakas av att felaktig information används eller för avbrott i användningen av eller andra störningar i Internet.