Helsingin HO 05.10.1995 5343

Panttaus - Panttauksen pätevyys

Asunto-osakeyhtiön koko osakekannan omistaja oli 1.12.1986 allekirjoittamallaan yleispanttaussitoumuksella pantannut osakekannan pankille X kaikkien omien sitoumustensa ja erään osakeyhtiön sitoumusten vakuudeksi. Hän oli 20.11.1989 asunto-osakeyhtiön yhtiökokouksessa päättänyt hakea kiinnityksen vahvistamista asunto-osakeyhtiön omistamaan tilaan kuuden haltijavelkakirjan maksamisen vakuudeksi sekä luovuttaa velkakirjat pankille Y mainitun toisen yhtiön sitoumusten vakuudeksi.
Haltijavelkakirjat oli 21.11.1989 luovutettu tässä tarkoituksessa yleispantiksi pankille Y ja kiinnitys oli vahvistettu 11.4.1990. Pankki X vaati, että velkakirjojen panttaus julistetaan pätemättömäksi suhteessa siihen osakkeiden pantinhaltijana.

Haltijavelkakirjojen luovuttaminen 21.11.1989 vakuudeksi pankille Y toisen yhtiön sitoumuksista oli tapahtunut vieraasta velasta eikä se ollut liittynyt asunto-osakeyhtiön toimialaan.
Velkakirjojen luovuttaminen vakuudeksi oli näin ollen ollut asunto-osakeyhtiön tarkoituksen vastaista ja sen toimialaan kuulumatonta. Pankin Y olisi pitänyt tämä tietää eikä sen näin ollen pantin saadessaan voitu katsoa olleen vilpittömässä mielessä.
Velkakirjojen panttaus julistettiin tehottomaksi sikäli kuin se esti pankkia X saamasta saatavalleen suoritusta osakkeiden arvosta.
Vrt. KKO:1963-II-27 KKO:1986-II-136

Havansi: Esinevakuusoikeudet, 1992, s. 334-337

Läsnä: Rosokivi, Kartano ja Halme-Korhonen Esittelijä: Passila

Lainvoimainen

Finlex ® är en offentlig och gratis internettjänst för rättsligt material som ägs av justitieministeriet.
Innehållet i Finlex produceras och upprätthålls av Edita Publishing Ab. Varken justitieministeriet eller Edita svarar för eventuella fel i innehållet i databaserna, för den omedelbara eller medelbara skada som orsakas av att felaktig information används eller för avbrott i användningen av eller andra störningar i Internet.