Helsingin HO 01.06.1995 2987

Kavallus

A oli osakeyhtiön toimitusjohtajana jättänyt tilittämättä ulos ottomiehelle yhtiön työntekijän B:n palkasta ajalta 1.4. - 31.8.1992 ulosottomiehen antaman maksukiellon mukaisesti pidättämiään B:n ulosottoperinnässä olleiden elatusapuvelkojen maksamiseen tarkoitettuja varoja. Kun yhtiö oli mainittuna aikana sekä sen jälkeenkin konkurssiin asettamiseensa 22.10.1992 saakka voinut maksaa B:lle tälle kuuluneet edellä tarkoitetulla ulosmittausosuudella vähennetyt nettopalkat, oli yhtiöllä täytynyt palkat maksaessaan myös olla ainakin vastaavan määräisesti varoja käytettävissään B:n aikaisemmista palkkaeristä pidätettäviksi määrätyistä palkanosuuksista kertyneiden tilitysrästien maksamiseen, jotka olivat olleet suoritusvuorossa ennen myöhempien palkkojen maksamista. Tämän perusteella ja kun yhtiö oli puheena olevana aikana käyttänyt rahaa myös muihin tarkoituksiin hovioikeus katsoi, ettei tilittämättä jättäminen ollut johtunut yhtiön maksukyvyttömyydestä, mihin A oli vedonnut.

Hovioikeus katsoi, että pidätyksenalaiset varat olivat yhtiön B:lle pidätyksestä palkanmaksun yhteydessä antamalla ilmoituksella siirtyneet B:n varoiksi ja että A oli siten oikeudettomasti käyttänyt haltuunsa saamiaan ulosottomiehelle tilitettäviä B:n varoja yhtiön hyväksi ja aiheuttanut tilitysvelvollisuuden täyttämättä jäämisen. A tuomittiin rangaistukseen kavalluksesta sekä maksamaan B:lle vahingonkorvausta.

Vrt. KKO:1953-II-20 ja KKO:1986-II-18

Läsnä: Tornivuori - Nouro - Viitanen (sijaisj.) Esittelijä: Koskimäki

Lainvoimainen

Finlex ® är en offentlig och gratis internettjänst för rättsligt material som ägs av justitieministeriet.
Innehållet i Finlex produceras och upprätthålls av Edita Publishing Ab. Varken justitieministeriet eller Edita svarar för eventuella fel i innehållet i databaserna, för den omedelbara eller medelbara skada som orsakas av att felaktig information används eller för avbrott i användningen av eller andra störningar i Internet.