Vaasan HO 02.09.1994 1442

Velkajärjestely - Rikosperusteinen vahingonkorvausvelka

A haki velkajärjestelyä. Hänen maksettavanaan oleva velka koostui yksinomaan törkeään pahoinpitelyyn perustuvasta vahingonkorvausvelasta.

Velkajärjestely voidaan myöntää myös rikosperusteisista veloista.
Velkajärjestelylain 10 §:n mukaan velkajärjestelyä ei kuitenkaan voida myöntää mm. silloin, kun velkaantuminen perustuu rikokseen, jolla on tavoiteltu merkittävää taloudellista hyötyä. Muunkaltaisiin rikoksiin perustuvaa velkaantumista ei nimenomaisesti ole säädetty velkajärjestelyn esteeksi.

VJL 10 §:n mukaan velkajärjestelyä ei myöskään voida myöntää, jos velkaantuminen on tapahtunut keinotteluluonteisesti tai ilmeisen kevytmielisesti. Hallituksen esityksen (HE 183/1992) mukaan on pidetty tärkeänä, että "järjestelmän piiriin ei voi päästä henkilöitä, joiden velkaantumiseen liittyy yleisen yhteiskunta- ja maksumoraalin kannalta arveluttavia piirteitä".

Hovioikeus tulkitsi velkajärjestelylain 10 §:n säännöstä siten, että rikosperusteinen velkaantuminen on eräissä tapauksissa 7 kohdan tarkoittamaa kevytmielistä velkaantumista. A:n velkaantuminen perustui törkeään, tahalliseen rikokseen. Kun erityisiä vastasyitä ei ollut esitetty, velkajärjestelylle oli 10 §:n 7 kohdassa tarkoitettu este.

II-osasto

Jäsenet: Raija Kuusimäki, Jorma Latvala, Jorma Huuhtanen (apujäsen)

Esittelijä: Tuula Keltikangas

Lainvoimainen (LVT:1)

Finlex ® är en offentlig och gratis internettjänst för rättsligt material som ägs av justitieministeriet.
Innehållet i Finlex produceras och upprätthålls av Edita Publishing Ab. Varken justitieministeriet eller Edita svarar för eventuella fel i innehållet i databaserna, för den omedelbara eller medelbara skada som orsakas av att felaktig information används eller för avbrott i användningen av eller andra störningar i Internet.