Vaasan HO 26.02.1993 461

Oikeudenkäyntimenettely - Rikosasia - Jutun palauttaminen - Todistelu

KO oli tuominnut A:n rangaistukseen jatketusta rikoksesta, joka käsitti lievän pahoinpitelyn ja yhdellä teolla tehdyt laittoman uhkauksen ja teräaseen hallussapidon yleisellä paikalla.
A oli kiistänyt syytteen. Näyttönä A:n syyllisyydestä oli esitetty KO:ssa henkilökohtaisesti kuultujen asianomistajien B:n ja C:n kertomukset. B:tä ja C:tä kuultaessa A oli ollut haastettuna poissa KO:sta. Haastettaessa A kyseiseen KO:n istuntoon hänelle ei ollut haastetodistuksessa tai muutenkaan ilmoitettu, että istunnossa tultaisiin henkilökohtaisesti kuulemaan B:tä ja C:tä ja että A:lla niin ollen olisi halutessaan istunnossa mahdollisuus henkilökohtaisesti esittää kysymyksiä B:lle ja C:lle. Jutun myöhemmilläkään käsittelykerroilla ei A:lle ollut varattu tilaisuutta henkilökohtaisesti kuulustella B:tä ja C:tä. Menettely oli ristiriidassa kansalaisoikeuksia ja poliittisia oikeuksia koskevan kansainvälisen yleissopimuksen 14 artiklan 3 kappaleen e-kohdasta ja ihmisoikeuksien ja perusvapauksien suojaamiseksi tehdyn yleissopimuksen 6 artiklan 3 kappaleen d-kohdasta ilmenevien periaatteiden kanssa, joiden mukaan syytetyn vähimmäisoikeuksiin kuului oikeus kuulustella tai kuulustuttaa häntä vastaan kutsuttuja todistajia ja jotka periaatteet koskivat myös todistelutarkoituksessa kuultavia asianomistajia. Sellaisen tilaisuuden varaamiseksi A:lle juttu palautettiin kyseisen syytekohdan osalta KO:een.

III-jaosto

Jäsenet: Eero Kivimäki, Matti Kuusimäki, Johan Eklund

Esittelijä: Liisa Männikkö

Lainvoimainen (LVT:1)

Finlex ® är en offentlig och gratis internettjänst för rättsligt material som ägs av justitieministeriet.
Innehållet i Finlex produceras och upprätthålls av Edita Publishing Ab. Varken justitieministeriet eller Edita svarar för eventuella fel i innehållet i databaserna, för den omedelbara eller medelbara skada som orsakas av att felaktig information används eller för avbrott i användningen av eller andra störningar i Internet.