Vaasan HO 01.11.1991 2070

Menettämisseuraamus - Omaisuuden tai sen arvon menettäminen - Ampuma-ase

A oli pitänyt luvattomasti hallussaan ampuma-asetta ja patruunoita.
Koska ne olivat joutuneet pois haltijaltaan rikoksella, niitä ei ampuma-aseista ja ampumatarpeista annetun lain 6 §:n 1 momentin mukaan saanut tuomita menetetyiksi. Raastuvanoikeus oli katsonut, ettei myöskään niiden arvoa voitu mainitun lain 6 §:n 2 momentin nojalla tuomita menetetyksi.

Jos menetetyksi tuomittava omaisuus on siirtynyt toiselle, hukattu tai hävitetty taikka jos sitä ei muusta senkaltaisesta syystä voida tuomita menetetyksi, voidaan sen arvo tai osa siitä ampuma-aseista ja ampumatarpeista annetun lain 6 §:n 2 momentin mukaan tuomita valtiolle menetetyksi. Ilmaisu "muusta senkaltaisesta syystä" on lisätty lainkohtaan puolustusasiainvaliokunnan ehdotuksesta (1986 vp. - PuVM n:o 1 - Esitys n:o 13). Valiokunnan perustelujen mukaan ilmaisu "mahdollistaa menettämisseruaamuksen tuomitsemisen omaisuuden osalta myös silloin, kun omaisuutta ei voida tuomita menetetyksi, koska se on joutunut haltijaltaan pois rikoksella".

Hovioikeus tuomitsi A:n menettämään valtiolle ampuma-aseen ja ampumatarvikkeiden arvon.

II-jaosto

Lainvoimainen (LVT:1)

Finlex ® är en offentlig och gratis internettjänst för rättsligt material som ägs av justitieministeriet.
Innehållet i Finlex produceras och upprätthålls av Edita Publishing Ab. Varken justitieministeriet eller Edita svarar för eventuella fel i innehållet i databaserna, för den omedelbara eller medelbara skada som orsakas av att felaktig information används eller för avbrott i användningen av eller andra störningar i Internet.