Helsingin HO 12.12.1990 1723

Holhous - Vajaavaltaisen oikeustoimi - Korvausvelvollisuus

14-vuotias oli ostanut osamaksusopimuksella moottoripyörän.
Ilman tarvittavaa suostumusta tehty kauppa ei ollut tullut sitovaksi ja vajaavaltainen oli palauttanut pyörän, joka oli hänen käytössään pahoin vaurioitunut.

Kun vajaavaltaisen ei ollut näytetty saaneen moottoripyörästä holhouslain 22 §:ssä tarkoitettua hyötyä, häntä ei velvoitettu korvaamaan myyjälle pyörän arvon alenemista. Korvausvelvollisuuden kannalta ei ollut merkitystä sillä, että vajaavaltainen oli ilmoittanut myyjälle olevansa 16-vuotias, kun hän ei ollut voinut tuolla menettelyllään erehdyttää myyjää vajaavaltaisuudestaan.

Lainkohta: Holhouslaki 22 §

Rautiala: Holhousoikeus 1986, s. 144 - 145 Helin: Alaikäisen oikeustoimet, esitelmä Lakimiesliiton koulutuskeskuksen järjestämällä holhousasioita käsittelevällä kurssilla 19.9.1990 Holhouslakitoimikunnan mietintö 1989:50 s. 222 Betänkande från förmynderskapsutredningen: Föräldrar som förmyndare, SOU 1988: 40, s. 127 - 134

Läsnä: Lahti, Karppinen ja Mansikkamäki (apuj.)

Esittelijä: O.Karttunen

Lainvoimainen

Finlex ® är en offentlig och gratis internettjänst för rättsligt material som ägs av justitieministeriet.
Innehållet i Finlex produceras och upprätthålls av Edita Publishing Ab. Varken justitieministeriet eller Edita svarar för eventuella fel i innehållet i databaserna, för den omedelbara eller medelbara skada som orsakas av att felaktig information används eller för avbrott i användningen av eller andra störningar i Internet.