Helsingin HO 21.06.1990 1498

Tieliikenne - Rattijuopumus - Ajokortitta ajo - Moottoriajoneuvon kuljettaminen

RO oli katsonut selvitetyksi, että A oli kadulla kuljettanut henkilöautoa työntämällä, vaikka hänellä ei ollut ollut sen kuljettamiseen oikeuttavaa ajokorttia ja vaikka autoa ei ollut asianmukaisesti katsastettu, minkä lisäksi A oli ollut alkoholin ja huumausaineen yhteisvaikutuksen alaisena niin, että hänen kykynsä virheettömiin suorituksiin oli ollut heikentynyt.
Tämän vuoksi RO oli tuominnut A:n rangaistukseen yksin teoin tehdyistä huumaantuneena ajamisesta, ajokortitta ajosta ja liikennerikkomuksesta.

A:n valituksesta HO totesi, että A oli RO:n päätöksessä kerrotussa tilaisuudessa työntämällä ja ohjauspyörästä ohjaten liikuttanut henkilöautoa noin kymmenen metrin matkan. Koska tuollainen auton liikuttaminen ei ollut rikoslain 23 luvun 3 §:ssä eikä tieliikennelain 64 ja 102 §:ssä tarkoitettua moottorikäyttöisen ajoneuvon kuljettamista eikä myöskään tieliikennelain 84 §:n 1 momentissa tarkoitettua moottorikäyttöisen ajoneuvon käyttämistä liikenteessä, HO kumosi RO:n päätöksen ja hylkäsi syytteen.

Äänestys

Läsnä: K.L.S.-L.V.-V.L.-R.K.(erim.)-E.M.K.(apuj.) Esittelijä: Turtiainen

Lainvoimainen

Finlex ® är en offentlig och gratis internettjänst för rättsligt material som ägs av justitieministeriet.
Innehållet i Finlex produceras och upprätthålls av Edita Publishing Ab. Varken justitieministeriet eller Edita svarar för eventuella fel i innehållet i databaserna, för den omedelbara eller medelbara skada som orsakas av att felaktig information används eller för avbrott i användningen av eller andra störningar i Internet.