Vaasan HO 17.01.1984 1902/83

Virkavirhe - Prosessin johtaminen - Päätöksen perusteleminen

1. Kihlakunnanoikeuden puheenjohtaja oli menetellyt siten virheellisesti, ettei hän ollut käyttänyt kyselyoikeuttaan ja - velvollisuuttaan syytteen selventämiseksi, ja

2. kihlakunnanoikeuden päätös oli siten virheellinen, että toinen vastaajista oli tuomittu rangaistukseen yksin teoin tehdyistä konkurssirikoksista petollisena, huolimattomana ja epärehellisenä velallisena sekä osittain näiden kanssa yksin teoin tehdystä jatketusta veropetoksesta ilman, että päätöksestä ilmeni, millä teolla vastaaja oli syyllistynyt kuhunkin näistä rikoksista, ja että vastaaja oli tuomittu jatketusta veropetoksesta, vaikka tekoa ei ollut luettu vastaajan syyksi, ja

että toista vastaajaa vastaan syyte oli hylätty perustelematta päätöstä. Perusteluna ei pidetty ilmaisua "hyläten syytteen enemmälti".

Puheenjohtajan syyksi luettiin 1. kohdassa mainittu virkavirhe laiminlyönnistä ja 2. kohdassa mainittu huolimattomuudesta tehtynä.

Rangaistusta määrättäessä otettiin enentävänä seikkana huomioon, että puheenjohtajan olisi pitänyt olla erityisen huolellinen oikeudenkäyntiä johtaessaan ja päätöstä tehdessään, kun toinen vastaajista oli tuomittu 1 vuodeksi 6 kuukaudeksi vankeuteen. Puheenjohtaja tuomittiin sakkoon.

IV jaosto.

Lainvoimainen

Finlex ® är en offentlig och gratis internettjänst för rättsligt material som ägs av justitieministeriet.
Innehållet i Finlex produceras och upprätthålls av Edita Publishing Ab. Varken justitieministeriet eller Edita svarar för eventuella fel i innehållet i databaserna, för den omedelbara eller medelbara skada som orsakas av att felaktig information används eller för avbrott i användningen av eller andra störningar i Internet.