Rovaniemen HO 01.02.1984 1120/83

Irtaimen kauppa - Hinnanalennus - Kuluttajansuojalaki

A oli ostanut autoliikkeestä uuden henkilöauton, jonka ensirekisteröinnistä A:n nimiin liike oli huolehtinut. Saatuaan auton haltuunsa A oli havainnut, että sen matto oli ollut likaantunut sekä että auton ovissa oli ollut muutaman millimetrin syvyisiä painaumia ja naarmuja. A oli kieltäytynyt hyväksymästä autoliikkeen vaatimusta saada korjata virheet muun muassa vaihtamalla vahingoittuneiden tilalle uudet ovet samanlaisesta uudesta autosta. Liikkeen puolestaan kieltäydyttyä purkamasta kauppaa tai antamasta A:lle uutta autoa A oli vaihtanut auton toisessa autoliikkeessä uuteen samanmerkkiseen autoon ja joutunut maksamaan välirahaa.

Hovioikeus katsoi jääneen näyttämättä, ettei virheiden korjaamista olisi voitu suorittaa aiheuttamatta auton arvon alentumista tai olennaista haittaa A:lle. Sen vuoksi hovioikeus katsoi, että autoliikkeellä oli kuluttajansuojalain 5 luvun 2 §:n 2 momentin sisältämän oikeusohjeen mukaan ollut oikeus omalla kustannuksellaan suorittaa virheiden korjaus. Näin ollen ja kun A ei ollut varannut liikkeelle tämän vaatimaa tilaisuutta virheiden korjaamiseen, A oli menettänyt oikeutensa vaatia liikkeeltä hinnan alentamista ja korvausta ensirekisteröinnin aiheuttamasta arvon alennuksesta. (Ään.)

Läsnä: SS-EY-RS Esittelijä: Pariola

KKO:n ratkaisu: Tuomio n:o 2581/27.8.1984: ann. 2.11.1984

Finlex ® är en offentlig och gratis internettjänst för rättsligt material som ägs av justitieministeriet.
Innehållet i Finlex produceras och upprätthålls av Edita Publishing Ab. Varken justitieministeriet eller Edita svarar för eventuella fel i innehållet i databaserna, för den omedelbara eller medelbara skada som orsakas av att felaktig information används eller för avbrott i användningen av eller andra störningar i Internet.