Helsingin HO 19.01.1984 2449

Omankädenoikeus - Puolison oikeus päästä yhteiseen kotiin

Aviopuolisot A ja B asuivat B:n työsuhdeasunnossa. A oli RO:ssa vaatinut vaimolleen B:lle rangaistusta omankädenoikeudesta, koska B oli vaihtanut lukon puolisoiden yhteisen asunnon oveen estäen siten A:n pääsemästä huoneistoon. RO katsoi jääneen näyttämättä, että B olisi vaihtamalla lukon syyllistynyt omankädenoikeutena rangaistavaan menettelyyn, sekä hylännyt syytteen.

HO: A:lla oli oikeus päästä sanottuun huoneistoon, joka oli myös hänen asuntonsa. A oli useita kertoja pahoinpidellyt B:tä ja hänet oli tuomittu vapausrangaistukseen sanotunlaisesta pahoinpitelystä.
Vaikka B:llä oli aihetta pelätä joutuvansa jälleen A:n pahoinpitelemäksi niin, koska pahoinpitelyn ei ole näytetty olleen kohta päätä uhkaavan, B:llä ei ollut oikeutta vaihtamalla oveen uuden lukon estää A:ta pääsemästä huoneistoon.
Hovioikeus katsoi B:n syyllistyneen omankädenoikeuteen.

Läsnä: M.Luova, Kurvinen ja Hirvonen Esittelijä: Halme-Korhonen

Lainvoimainen

Finlex ® är en offentlig och gratis internettjänst för rättsligt material som ägs av justitieministeriet.
Innehållet i Finlex produceras och upprätthålls av Edita Publishing Ab. Varken justitieministeriet eller Edita svarar för eventuella fel i innehållet i databaserna, för den omedelbara eller medelbara skada som orsakas av att felaktig information används eller för avbrott i användningen av eller andra störningar i Internet.