Helsingin HO 29.02.1984 431

Huoneenvuokra - Huoneenvuokra- vai maanvuokrasuhde - Kohtuuton vuokrasopimusehto

A oli vuokrannut omistamansa kaksikerroksisen omakotitalon ja siihen liittyvän tontin puutarhoineen B:lle ja C:lle 30 vuodeksi pidättäen itselleen oikeuden hallita rakennuksen yläkertaa.
Noin viittä vuotta myöhemmin, jolloin A oli ollut 81- vuotias, vuokrasopimuksen ehtoja oli muutettu mm. siten, että vuokrasopimus tuli olemaan voimassa siihen asti, kunnes B ja C olivat kumpikin kuolleet ja että mikäli A kuoli ennen heitä, yläkerran huone oli jätettävä jäljellä olevaksi vuokra-ajaksi asumatta. HO totesi kysymyksen olevan huoneenvuokralain alaisesta vuokrasopimuksesta sekä katsoi sopimuksen kestoaikaa koskevan ehdon olevan kohtuuttoman, vaikkakaan ei sen lisäksi hyvän tavan vastaisen, kuten AO oli lausunut. Sopimuksen katsottiin olevan voimassa toistaiseksi.

Läsnä: Poukka, Vilkama, Vallinrinne,
Pohjola (asiant.) ja Kaarni (asiant.) Esittelijä: Husso
Lainvoimainen

Finlex ® är en offentlig och gratis internettjänst för rättsligt material som ägs av justitieministeriet.
Innehållet i Finlex produceras och upprätthålls av Edita Publishing Ab. Varken justitieministeriet eller Edita svarar för eventuella fel i innehållet i databaserna, för den omedelbara eller medelbara skada som orsakas av att felaktig information används eller för avbrott i användningen av eller andra störningar i Internet.