Helsingin HO 05.04.1984 199

Poissaolo kutsunnasta - Jatkettu rikos

Virallinen syyttäjä vaati HO:ssa NN:n tuomitsemista rangaistukseen siitä, että NN oli syksystä 1970 syksyyn 1980 saakka ilman laillista estettä jäänyt asevelvollisena saapumatta kutsuntoihin.

KO päätöksessään 23.3.1982 oli katsonut NN:n myöntämisen perusteella tosin näytetyksi, että NN oli Ruotsissa asuessaan jäänyt ilman laillista estettä saapumatta vuoden 1970 asevelvollisten kutsuntoihin ja ettei hän myöskään ollut asettanut asiamiestä puolestaan tai myöhemminkään ilmoittautunut kutsuntoihin.
Jutussa ei ollut edes väitetty NN:n saaneen henkilökohtaista kutsua. NN:n rangaistava menettely oli tapahtunut jo syksyllä 1970 eikä hänen laiminlyöntiään voitu pitää jatkettuna siihen päivään saakka jona hän täytti 30 vuotta. Koska haaste juttuun oli annettu NN:lle tiedoksi vasta 8.3.1982 ja oikeus panna syytteessä mainittu rikos syytteeseen vanhentui kahdessa vuodessa, KO oli RL 8:1§1/1 nojalla hylännyt syytteen vanhentuneena.

HO lausui asiassa selvitetyn, että NN oli 1.11.1970 ja 31.10.1980 välisenä aikana jäänyt vuosittain ilman laillista estettä asevelvollisena saapumatta kutsuntaan. NN:n menettely oli ollut saman rikoksen jatkamista. HO tuomitsi NN:n asevelvollisuuslain 23 ja 24 §:n sekä 40 §:n 1 momentin ja RL 7:2 nojalla rangaistukseen jatketusta poissaolosta kutsunnasta.

Läsnä: Vilkama, Järvinen ja Vihuri (apuj.) Esittelijä: Vihuri

Lainvoimainen

Finlex ® är en offentlig och gratis internettjänst för rättsligt material som ägs av justitieministeriet.
Innehållet i Finlex produceras och upprätthålls av Edita Publishing Ab. Varken justitieministeriet eller Edita svarar för eventuella fel i innehållet i databaserna, för den omedelbara eller medelbara skada som orsakas av att felaktig information används eller för avbrott i användningen av eller andra störningar i Internet.