Vaasan HO 12.05.1983 590/83

Menettämisseuraamus - Menettämisseuraamuksen tuomitsematta jättäminen - Kuolinpesä (RL 8:15,1)

A, joka oli sotainvalidi ja parantumattomasti sairas, oli vaikeassa elämäntilanteessa ryhtynyt myymään luvattomasti väkijuomia.
Alioikeus tuomitsi hänet rangaistukseen ja menettämään valtiolle myytyjen väkijuomien arvona ja laittomana hyötynä yli 19.000 markkaa. Pari päivää päätöksen julistamisen jälkeen A kuoli.

Koska A oli käyttänyt rikoksestaan saamansa hyödyn perheen elatukseen ja asuinrakennuksensa peruskorjaamiseen ja huomioon ottaen, mitä jutussa muutoin oli ilmennyt, hovioikeus katsoi, että väkijuomien arvon ja hyödyn tuomitseminen maksettavaksi kuolinpesän varoista olisi ollut ilmeisesti kohtuutonta, ja poisti sen takia rikoslain 8 luvun 15 §:n 1 momentin nojalla tuomitun menettämisseuraamuksen.

Ks. Hallituksen esitys Eduskunnalle rikosoikeudellista vanhentumista koskevan lainsäädännön uudistamisesta,
n:o 130/1972, perustelut s.11.

Lainvoimainen

Finlex ® är en offentlig och gratis internettjänst för rättsligt material som ägs av justitieministeriet.
Innehållet i Finlex produceras och upprätthålls av Edita Publishing Ab. Varken justitieministeriet eller Edita svarar för eventuella fel i innehållet i databaserna, för den omedelbara eller medelbara skada som orsakas av att felaktig information används eller för avbrott i användningen av eller andra störningar i Internet.