Helsingin HO 21.07.1983 1607

Avunantaja vai tekijäkumppani - Veropetos - Ennakkoperintä

Tekijäkumppani vai avunantaja ennakkoperintälaissa tarkoitetussa veropetoksessa.

Ennakkoperintälaissa tarkoitettuun veropetokseen voi tekijänä syyllistyä muukin henkilö kuin työnantaja tai hänen edustajansa.
Niissä tapauksissa, joissa työnantaja ja työntekijä olivat yksissä tuumin, kumpikin taloudellista hyötyä tavoitellen sopineet siitä, että lain mukaan toimitettava ennakon pidättäminen työntekijän tekemästä työstä maksettavasta palkasta jätettiin tekemättä suorittamalla sen vilpillinen pidättäminen valtiolta ennakkoperintälain 62 §:ssä edellytetyllä tavalla, ja sen jälkeen toteuttaneet tämän aikomuksensa, myös työntekijää oli pidettävä tekijäkumppanina eikä avunantajana työnantajan suorittamaan veropetokseen. Sen sijaan niissä tapauksissa, joissa henkilö ei ollut edes suorittanut ennakkoperintälaissa tarkoitettua työtä työnantajalle vaan hän oli ainoastaan luovuttanut tälle vääriä kuitteja muka suorittamastaan työstä tarkoituksin siten auttaa työnantajaa tämän suunnitteleman veropetoksen suorittamisessa, työntekijää ei ollut pidettävä tekijäkumppanina vaan ainoastaan avunantajana työnantajan suorittamaan veropetokseen.

Läsnä: Lehtikunnas, Haltia ja Jalonen Esittelijä: Sivenius

Lainvoimainen

Finlex ® är en offentlig och gratis internettjänst för rättsligt material som ägs av justitieministeriet.
Innehållet i Finlex produceras och upprätthålls av Edita Publishing Ab. Varken justitieministeriet eller Edita svarar för eventuella fel i innehållet i databaserna, för den omedelbara eller medelbara skada som orsakas av att felaktig information används eller för avbrott i användningen av eller andra störningar i Internet.