Helsingin HO 12.04.1983 87

Menettämisseuraamus - Rikoksen tuottaman hyödyn menettäminen - Vahingonkorvaus

Valtiolle menetetyksi julistettua rikollisella toiminnalla saatua hyötyä alennettiin asianomistajalle vahingonkorvauksena tuomitulla määrällä.

RO oli tuominnut A:n ja B:n rangaistukseen jatketusta rikoksesta, joka käsitti lieviä kavalluksia ja lieviä petoksia. RO katsoi jääneen näyttämättä, että A:n ja B:n menettelystä olisi aiheutunut asianomistajayhtiölle C:lle vahinkoa. A:n rikollisella toiminnalla saama hyöty 17.000 mk ja B:n rikollisella toiminnalla saama hyöty 7.500 mk julistettiin valtiolle menetetyksi.

Asianomistaja C valitti HO:een ja vaati vahingonkorvausta A:lta ja B:ltä. HO katsoi A:n ja B:n aiheuttaneen C:lle vahinkoa ja velvoitti A:n ja B:n suorittamaan C:lle vahingonkorvausta, A:n 11.000 mk ja B:n 5.000 mk. A:n ja B:n valtiolle menetetyksi julistettua, rikollisella toiminnalla saatua hyötyä alennettiin, A:n osalta 6.000 markkaan ja B:n osalta 2.500 markkaan.

Läsnä: Voutilainen, Nikula ja Kari (apuj.) Esittelijä: O. Mäkinen
Lainvoimainen

Finlex ® är en offentlig och gratis internettjänst för rättsligt material som ägs av justitieministeriet.
Innehållet i Finlex produceras och upprätthålls av Edita Publishing Ab. Varken justitieministeriet eller Edita svarar för eventuella fel i innehållet i databaserna, för den omedelbara eller medelbara skada som orsakas av att felaktig information används eller för avbrott i användningen av eller andra störningar i Internet.