Itä-Suomen HO 28.12.1982 960/82

Rikosten yhtyminen - Yksityisen asiakirjan väärentäminen - Reformatio in peius

Syytetty oli myynyt eräälle autoliikkeelle omanaan osamaksulla ostamansa auton, jonka omistusoikeus kuului vielä sen syytetylle myyneelle toiselle autoliikkeelle. Osoittaakseen omistusoikeutensa autoon syytetty oli valmistanut kaksi väärää auton luovutustodistusta ja käyttänyt niitä luovuttamalla ne auton edelleen myydessään. KO oli tuominnut syytetyn rangaistukseen jatketusta rikoksesta, joka käsitti kavalluksen ja kaksi väärän yksityisen asiakirjan valmistamista.

Koska väärennysrikos tulee täytetyksi vasta väärän asiakirjan käyttämisellä ja kun syytetty oli käyttänyt väärentämiään luovutustodistuksia samalla kertaa ja saman päämäärän saavuttamiseksi, HO katsoi, että kysymyksessä oli ainoastaan yksi väärennysrikos.
Edelleen HO katsoi, ettei syytetyn syyksi luettua kavallusta ollut pidettävä saman rikoksen jatkamisena hänen syykseen luetun väärän yksityisen asiakirjan valmistamisen kanssa. Siitä huolimatta, että virallinen syyttäjä oli tyytynyt KO:n päätökseen, syytetty tuomittiin HO:ssa eri rangaistuksiin kavalluksesta ja väärän yksityisen asiakirjan valmistamisesta. Yhdistetty rangaistus ei kuitenkaan saanut olla KO:n jatketusta rikoksesta tuomitsemaa rangaistusta ankarampi.

Pekka Koskinen: Yksitekoisesta rikosten yhtymisestä, s. 171-174

Jaakko Forsman: De särskilda brotten II, 1899, s. 863

Allan Serlachius: Suomen rikosoikeuden oppikirja II, 1926, s. 305

Lainvoimainen

Finlex ® är en offentlig och gratis internettjänst för rättsligt material som ägs av justitieministeriet.
Innehållet i Finlex produceras och upprätthålls av Edita Publishing Ab. Varken justitieministeriet eller Edita svarar för eventuella fel i innehållet i databaserna, för den omedelbara eller medelbara skada som orsakas av att felaktig information används eller för avbrott i användningen av eller andra störningar i Internet.