Turun HO 16.12.1980 PÄ-2593

Kuolemantuottamus - Tieliikenne

Rallikilpailuun osallistunutta autoa oli kuljetettu muulta liikenteeltä suljetulla soratiellä, jolla kilpailun aikana ei ollut nopeusrajoitusta, niin suurella nopeudella että auto oli sen saapuessa tien mutkaa osoittavan liikennemerkin jälkeen vasemmalle kääntyvään kaarteeseen suistunut tieltä sen oikealle puolelle ja törmännyt sähköpylvästä vasten seurauksin että pylväs oli katkennut ja autossa ollut kartanlukija oli saanut vaikeita sammoja ja samana päivänä kuollut. Kuljettajan katsottiin jättäneen noudattamatta olosuhteiden vaatimaa varovaisuutta ajamalla sellaisella nopeudella, että hän oli aiheuttanut kohtuuttoman suurta vaaraa ihmisille ja omaisuudelle.
Kuljettaja tuomittiin rangaistukseen kuolemantuottamuksesta ja velvoitettiin korvaamaan sähköpylvään korjauskustannukset. (Ään.)

Läsnä: Saxén - Schrey - Onninen (erim.) Esittelijä: Avola

KKO:n ratkaisu:

Päätös n:o 2689/21.9.1981; ann. 10.3.1982

Selostus: KKO, jossa kuljettaja haki muutosta, myönsi muutoksenhakuluvan. Koska kuljettaja ei ollut rikkonut kilpailusääntöjä eikä ajotavallaan osoittanut suoranaista välinpitämättömyyttä toisten henkilöiden turvallisuutta tai omaisuutta kohtaan, KKO näillä ja päätöksestään muutoin ilmenevillä yksityiskohtaisilla perusteilla hylkäsi syytteen ja ottaen lisäksi huomioon, ettei kuljettaja kilpailun osanottajana ollut erityisen vaaralliseksi katsottavan kilpailutoiminnan harjoittajalle kuuluvassa vastuussa sähköpylvään omistajalle aiheutuneesta vahingosta, vapautti hänet myös korvausvelvol- lisuudesta.

Finlex ® är en offentlig och gratis internettjänst för rättsligt material som ägs av justitieministeriet.
Innehållet i Finlex produceras och upprätthålls av Edita Publishing Ab. Varken justitieministeriet eller Edita svarar för eventuella fel i innehållet i databaserna, för den omedelbara eller medelbara skada som orsakas av att felaktig information används eller för avbrott i användningen av eller andra störningar i Internet.