Kouvolan HO 30.10.1980 167/80

Veropetos - Tahallisuus

T:llä oli ollut varoja talletettuna eräässä säästökassassa ainakin vuodesta 1968 lähtien. Säästökassasta maksetut korot olivat hieman ylittäneet pankkien yleisesti käyttämille pitäaikaisille talletustileille maksaman koron ja vastanneet suunnilleen valtion obligaatioiden korkotuottoa. Verohallituksen verovelvollisille jakaman veroilmoitusten laatimisoppaan (Verohallituksen tiedote 87) käyttämä sanonta "kotimaisten rahalaitosten yleisesti käytettävät talletustilit" oli kielellisesti niin vaikea, että lähes 70-vuotiaan henkilön ei voinut olettaa ymmärtäneen, että se ei tarkoittanut myös hänen säästökassatalletuksiaan.
Talletusten ilmoittamatta jättämistä oli arvosteltava veroilmoituksen laatimisaikana kansalaisilla pankkitalletusten pääomien ja korkojen verovapudesta ja verollisuudesta olleiden tietojen perusteella. Veroilmoitus kysymyksessä olevilta verovuosilta 1976 ja 1977 oli pitänyt antaa tammikuun loppuun 1977 ja 1978 mennessä. Verotus oli vahvistettu näiden vuosien marraskuun 1 päivään mennessä. Säästökassojen eräiden talletusten ja korkojen veronalaisuus on tullut yleisön tietoon vasta näiden ajankohtien jälkeen. Säästökassan ei ollut näytetty ilmoittaneen T:lle hänen talletustensa ja korkojensa veronalaisuudesta.

Edellä mainitulla perusteilla katsottiin jääneen näyttämättä, että T olisi tahallaan jättänyt veroilmoituksissaan ilmoittamatta veronalaisia talletuksia ja niiden korkoja. ja kihlakunnnanoikeuden päätöstä, jolla syyte jatketusta veropetoksesta oli hylätty, ei muutettu. (Ään.)

Lainvoimainen

Finlex ® är en offentlig och gratis internettjänst för rättsligt material som ägs av justitieministeriet.
Innehållet i Finlex produceras och upprätthålls av Edita Publishing Ab. Varken justitieministeriet eller Edita svarar för eventuella fel i innehållet i databaserna, för den omedelbara eller medelbara skada som orsakas av att felaktig information används eller för avbrott i användningen av eller andra störningar i Internet.