Itä-Suomen HO 22.02.1980 PÄ-1970/79

Tuomioistuimen toimivalta - Jatkuva rikos - Asiayhteys

Syytteessä väitettiin, että A oli X:n kunnassa luovuttanut B:lle, joka ilmeisesti oli ollut sellaisessa tilassa, että hän syyllistyi rattijuopumukseen, kuorma-auton kuljetettavaksi X:n kunnasta Z:n kaupunkiin. A oli ollut matkan aikana autossa matkustajana. Samalla syytettiin B:tä rattijuopumuksesta.

Z:n RO:n tuomittua B:n rattijuopumuksesta mutta jätettyä A:han kohdistetun syytteen väärässä tuomioistuimessa ajettuna tutkimatta virallinen syyttäjä saattoi jutun HO:n tutkittavaksi vaatien A:n osalta jutun palauttamista RO:een uutta käsittelyä varten.

HO, koska A:n oli väitetty autossa matkustajana ollen sallineen B:n kuljettaa autoa mainitusta kunnasta Z:n kaupunkiin ja kun väitetyn kulkuneuvon luovuttamisen juopuneelle oli niin ollen, mikäli syyte näytettäisiin toteen, katsottava tapahtuneen myös Z:n kaupungissa, katsoi, ettei RO:n mainitusta syystä sekä B:tä ja A:ta vastaan ajetuista syytteistä ilmenevän asiayhteyden vuoksi olisi tullut jättää syytettä tutkimatta.
Sen vuoksi HO A:n osalta kumosi RO:n päätöksen ja palautti jutun RO:een ilmoituksetta aloitettavaa uutta laillista käsittelyä varten.

KKO:1934-II-319

Honkasalo: Suomen rikosoikeus, Yleiset opit II, 1949, s. 266

Tirkkonen: Suomen rikosprosessioikeus I, 1969, s. 198 s. alav. 13, s. 205 ss.

Lainvoimainen

Finlex ® är en offentlig och gratis internettjänst för rättsligt material som ägs av justitieministeriet.
Innehållet i Finlex produceras och upprätthålls av Edita Publishing Ab. Varken justitieministeriet eller Edita svarar för eventuella fel i innehållet i databaserna, för den omedelbara eller medelbara skada som orsakas av att felaktig information används eller för avbrott i användningen av eller andra störningar i Internet.