Helsingin HO 29.11.1978 558

Huoneenvuokra - Vuokrasopimuksen irtisanominen - Irtisanomisen peruste - Huoneisto läheisen omaisen käyttöön

Leskirouva A:n kanteesta Helsingin AO on tuomiossaan 21.9.1978 lausunut, että A oli 27.7.1978 irtisanonut vuokrasopimuksen, jolla hän oli vuokrannut oikeustieteen tohtori B:lle yksiön käytettäväksi B:n perheen kotiapulaisen asuntona, päättymään 1.11.1978 ja ilmoittanut irtisanomisen syyksi, että hän tarvitsi huoneiston tyttärentyttärensä käyttöön asuntona. Koska irtisanominen oli tapahtunut laillisesti ja sen peruste oli näytetty toteen, AO on, siirtäen B:n muuttopäivää, velvoittanut B:n jättämään huoneiston A:n hallintaan.

B haki muutosta.

HO: Ei muutosta.

Läsnä: Poukka - Seppälä - Piira - Pohjola - Kaarni

Eri mieltä oleva jäsen Pohjola katsoi jääneen näyttämättä, että A tarvitsisi huoneiston läheisen omaisensa käyttöön asuntona huomioon ottaen, että kysymyksessä oleva omainen on hänen vuonna 1960 syntynyt tyttärentyttärensä, joka on lukion III luokan oppilas ja joka asuu isänsä sekä viiden muun perheenjäsenen kanssa 6 huonetta ja keittiön käsittävässä huoneistossa.
Tämän vuoksi hän hylkäsi kanteen.

Jäsen Piira oli samaa mieltä kuin Pohjola.

Jäsen Seppälä katsoi selvitetyksi, että A:n tyttärentytär, joka on syntynyt 15.2.1960, asuu yhteistaloudessa isänsä, äitipuolensa, veljensä, kahden velipuolensa ja yhden sisarpuolensa kanssa. Koska mainitulla tyttärentyttärellä täysi-ikäisenä on oikeus irrottautua sanotusta yhteistaloudesta ja muuttaa muualle asumaan ja koska A:n omistama ko. yksiö soveltuu hänen asunnokseen ja A:n on niin ollen katsottava tarvitsevan sen läheisen omaisensa käyttöön asuntona, ei ole syytä muuttaa AO:n tuomion lopputulosta.

Komm: Vesa Majamaa, Defensor Legis 1979 s. 106-112.

ES.

Finlex ® är en offentlig och gratis internettjänst för rättsligt material som ägs av justitieministeriet.
Innehållet i Finlex produceras och upprätthålls av Edita Publishing Ab. Varken justitieministeriet eller Edita svarar för eventuella fel i innehållet i databaserna, för den omedelbara eller medelbara skada som orsakas av att felaktig information används eller för avbrott i användningen av eller andra störningar i Internet.