Helsingin HO 04.09.1974 68

Huoneenvuokra - Vuokrasopimuksen irtisanominen - Irtisanomisen peruste - Erittäin painava syy irtisanomisperusteena

Asuntoyhtiö A on osakeyhtiö B:tä vastaan ajamassaan kanteessa Helsingin RO:ssa kertonut, että se oli irtisanonut B:lle vuokraamaansa asuinhuoneistoa koskevan vuokrasopimuksen päättymään ilmoittaen irtisanomisen perusteeksi, että huoneisto tarvittiin asuntoyhtiön käyttöön sauna-, pesuhuone- ja uima-allastiloiksi.
Tämän vuoksi A on vaatinut vuokrasuhteen lakkaamisen toteamista.

RO on päätöksessään 13.11.1973 lausunut, että A:n oli katsottava tarvitsevan asuinhuoneiston yleisenä tilana käytettäväksi ja että tätä seikkaa oli pidettävä HVL 37 §:n 2 momentissa tarkoitettuna erittäin painavana syynä vuokrasopimuksen irtisanomiseen. Sen vuoksi RO on velvoittanut B:n muuttamaan huoneistosta.

B haki muutosta.

HO: Koska asuntoyhtiö ei tarvitse ko. asuinhuoneistona vuokraamaansa huoneistoa omaan käyttöön asuntona tai elinkeinon harjoittamiseen vaan sauna-, pukuhuone- ja uima-allastiloiksi ja kun ei ole näytetty, että tällaisia tiloja välttämättä tarvitaan talon asukkaiden käyttöön, eikä irtisanomiselle ilmoitettua perustetta näin ollen voida pitää HVL 37 §:n 2 kohdassa tarkoitettuna syynä, kanne hylättiin.

Läsnä: af Hällström - Leistén - Nikula - Wiias - Pohjola

Eri mieltä oleva jäsen Leistén katsoi, ettei ollut syytä muuttaa RO:n päätöstä.

ES.

Finlex ® är en offentlig och gratis internettjänst för rättsligt material som ägs av justitieministeriet.
Innehållet i Finlex produceras och upprätthålls av Edita Publishing Ab. Varken justitieministeriet eller Edita svarar för eventuella fel i innehållet i databaserna, för den omedelbara eller medelbara skada som orsakas av att felaktig information används eller för avbrott i användningen av eller andra störningar i Internet.