Vaasan HAO 01.12.2015 15/0595/1

Ennakkoratkaisu - Ennakkoperintä - Työnantajan ottama yksilöllinen eläkevakuutus - Siirto

Diaarinumero: 01174/15/8510
Taltionumero: 15/0595/1
Antopäivä: 1.12.2015

X:n aikaisempi työnantaja oli ottanut X:lle vapaaehtoisen yksilöllisen eläkevakuutuksen vuonna 2009. Vakuutus oli vuonna 2015 siirretty X:n nimiin. X oli hakenut ennakkoratkaisua siihen kysymykseen, jos kyseinen vakuutus siirretään hänen uudelle työnantajalleen, katsotaanko vakuutuksesta maksetut vakuutusmaksut hänen palkkatulokseen, josta nykyisen työnantajan on toimitettava ennakonpidätys.

Asiassa ei ollut esitetty selvitystä siitä, että edellisen työnantajan ottamat velvoitteet sitoisivat yleisseuraantona uutta työnantajaa tai, että työnantajat olisivat sopineet vakuutuksen siirtämisestä keskinäisellä sopimuksellaan. Asiassa ei myöskään ollut selvitetty sitä, mitä vakuutuksen siirtämisestä oli sovittu sitä alunperin tehtäessä.

Koska asiassa ei ollut selvitetty edellä mainittuja seikkoja, hallinto-oikeus katsoi, että kyse oli uudesta vakuutussopimuksesta. Koska vakuutuksen ehdot eivät täyttäneet voimassaolevan tuloverolain 54 d §:n edellytyksiä, hallinto-oikeus kumosi oikeudenvalvontayksikön valituksesta Verohallinnon antaman ennakkoratkaisun ja lausui uutena ennakkoratkaisuna, että vakuutusmaksut ovat X:n palkaksi katsottavaa etuutta, josta hänen uuden työnantajansa on toimitettava ennakonpidätys ja maksettava työnantajan sosiaaliturvamaksu. 

Ennakkoperintälaki 13 § 1 mom

Tuloverolaki 54 d §, 68 § 1 ja 2 mom

Finlex ® är en offentlig och gratis internettjänst för rättsligt material som ägs av justitieministeriet.
Innehållet i Finlex produceras och upprätthålls av Edita Publishing Ab. Varken justitieministeriet eller Edita svarar för eventuella fel i innehållet i databaserna, för den omedelbara eller medelbara skada som orsakas av att felaktig information används eller för avbrott i användningen av eller andra störningar i Internet.