Turun HAO 25.03.2014 14/0173/2

Sosiaalipalvelu - Palveluasuminen - Perhehoito - Vanhuspalvelulaki

Diaarinumero: 01389/13/6199
Taltionumero: 14/0173/2
Antopäivä: 25.3.2014

97-vuotias X oli hakenuttehostettua palveluasumista. Perusturvalautakunta oli tarjonnuthänelle perhehoitopaikkaa tai ollut valmis lisäämäänkotihoidonkäyntejä, mutta hylännyt tehostettua palveluasumistakoskevan hakemuksen.

Vanhuspalvelulaissa ei olesäännöksiä, jotka velvoittaisivat kunnan myöntämään iäkkäällehenkilölle nimenomaan tietyn tämän toivoman palvelun. X:llä eiole subjektiivista oikeutta sosiaalipalveluihin juuri haluamassaanpaikassa ja haluamallaan tavalla järjestettynä vaan kunnalla onoikeus päättää, millä tavoin se järjestää palvelun. Myöskäänmikään tietty ikä ei sellaisenaan oikeuta saamaan asumispalvelua.Asiassa saadun selvityksen perusteella perusturvalautakunta onvoinut arvioida, että X ei ole ollut terveydentilaansa jatoimintakykyynsä nähden tehostetun palveluasumisen tarpeessa. Hänenongelmanaan on kotona kokemansa turvattomuus. Tarjotessaan X:lleperhehoitopaikkaa tai kotipalvelukäyntien lisäämistä jopa useaksipäivittäiseksi käynniksi perusturvalautakunta on täyttänytsosiaalihuoltolain sille asettaman velvoitteen sosiaalipalvelunjärjestämisestä sekä vanhuspalvelulain asettaman velvoitteenoikea-aikaisen ja riittävän sosiaalipalvelun järjestämisestä.

Sosiaalihuoltolaki 17 § 1 mom 3,4 ja 6 kohta

Sosiaalihuoltolaki 20 §

Sosiaalihuoltolaki 21 §

Sosiaalihuoltolaki 22 §

Sosiaalihuoltolaki 23 §

Sosiaalihuoltolaki 25 § 1 mom

Laki ikääntyneen väestöntoimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali- jaterveyspalveluista 7 §

Laki ikääntyneen väestöntoimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali- jaterveyspalveluista 13 § 1 ja 2 mom

Laki ikääntyneen väestöntoimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali- jaterveyspalveluista 14 § 1, 3 ja 4 mom

Laki ikääntyneen väestöntoimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali- jaterveyspalveluista 16 § 3 mom

Sosiaalihuoltoasetus 6 § 1 mom

Finlex ® är en offentlig och gratis internettjänst för rättsligt material som ägs av justitieministeriet.
Innehållet i Finlex produceras och upprätthålls av Edita Publishing Ab. Varken justitieministeriet eller Edita svarar för eventuella fel i innehållet i databaserna, för den omedelbara eller medelbara skada som orsakas av att felaktig information används eller för avbrott i användningen av eller andra störningar i Internet.