Vaasan HAO 23.11.2012 12/0596/3

Kunnallisasia - Kunnanvaltuutettu - Puheoikeuden rajoittaminen

Diaarinumero: 01846/11/2299
Taltionumero: 12/0596/3
Antopäivä: 23.11.2012

Kunnanvaltuutetut A ja B olivat asian valtuustokäsittelyssä käyttäneet samaan asiaan liittyen useita puheenvuoroja. Kunnanvaltuuston puheenjohtaja oli katsonut, että valtuutettujen tarkoituksena oli ainoastaan pitkittää asian käsittelyä ja kieltäytynyt antamasta valtuutettujen A ja B asiassa vielä pyytämiä puheenvuoroja.

Hallinto-oikeus katsoi, että valtuutetun puheoikeutta voidaan rajoittaa vain siten kuin kuntalain 15a §:n 2 ja 3 momentissa on säädetty. Kunnanvaltuuston puheenjohtaja ei voinut kieltäytyä antamasta pyydettyä puheenvuoroa ennakoimalla sen poikkeavan asiasta tai tarkoittavan asian käsittelyn pitkittämistä, vaan tämä oli todettavissa vasta valtuutetun käyttäessä puheenvuoroaan.

Kun valtuuston puheenjohtaja ei ollut antanut valtuutetuille heidän pyytämiään puheenvuoroja, oli valtuuston asiassa tekemä päätös syntynyt virheellisessä järjestyksessä. Hallinto-oikeus kumosi kunnanvaltuuston päätöksen.

Finlex ® är en offentlig och gratis internettjänst för rättsligt material som ägs av justitieministeriet.
Innehållet i Finlex produceras och upprätthålls av Edita Publishing Ab. Varken justitieministeriet eller Edita svarar för eventuella fel i innehållet i databaserna, för den omedelbara eller medelbara skada som orsakas av att felaktig information används eller för avbrott i användningen av eller andra störningar i Internet.