Turun HAO 28.08.2012 12/0509/2

Sosiaalihuollon asiakasmaksu, kehitysvammaisten muu ylläpito, palvelun tuottamisesta aiheutuvat kustannukset, yhdenvertaisuus

Diaarinumero: 00440/12/6114
Taltionumero: 12/0509/2
Antopäivä: 28.8.2012

A:lle oli myönnetty asumispalvelu kehitysvammaisten erityishuoltona kunnan B järjestämässä palvelukodissa C. Kunta oli perinyt A:lta muuksi ylläpitomaksuksi nimettyä asiakasmaksua 130 euroa kuukaudessa. B:n perusturvalautakunnan mukaan maksuun sisältyivät siivoustarvikkeet ja -materiaali, pesu- ja puhdistusaineet sekä vaatehuolto, posti- ja telepalvelut, lehdet, kalusto, koneiden ja laitteiden kunnossapito, pesulapalvelu, ensiapu-, virike- ja askartelutarvikkeet, yhteisten tilojen siivous ja sisustustarvikekulut.

Asiassa oli ilmennyt, että kunta tarjoaa vastaavia asumispalveluja myös palvelukoti D:ssä ja monissa muissa suunnilleen saman kokoisissa paljolti saman kaltaisissa palvelukodeissa. D:ssä muun ylläpidon maksu oli 60 euroa kuukaudessa, eli C:n vastaava maksu oli yli kaksinkertainen tähän nähden.

Muuta selitystä palvelukotien C ja D maksujen eritasoisuudelle ei ollut ilmennyt kuin se, että C:ssä oli kyseessä niin sanottu autettu asuminen ja D:ssä niin sanottu ohjattu asuminen. Perusturvalautakunta olikin korottaessaan yleispäätöksellä muun ylläpidon maksuja todennut tämän eron ja määritellyt yksiköiden poikkeavan toisistaan sisällöllisesti. Autetussa asumisyksikössä asukkaille tarjotaan laajempaa ja kattavampaa tukea kuin ohjatussa asumisyksikössä asuville.

Hallinto-oikeus kumosi perusturvalautakunnan päätöksen ja määräsi A:n muun ylläpidon kuukausittaisia asiakasmaksuja alennettaviksi saman suuruisiksi kuin palvelukoti D:n vastaavat maksut. Hallinto-oikeus katsoi, ettei asiakkaan saaman tuen määrä voi vaikuttaa kunnan erittelyistä ilmenevien kyseisen luonteisten menojen suuruuteen. Tämän kaltaisten menojen asiakasmaksut eivät voi lain mukaan edes perustua tarvittavan tuen eli käytännössä hoitotyön määrään. Asiakasmaksulain tarkoituksena on se, että kehitysvammaisten vammasta johtuvasta syystä tarvitsema apu on maksutonta erityishuoltoa riippumatta siitä, kuinka paljon kehitysvammainen tätä apua tarvitsee. Lähtökohtaisesti ja yhdenvertaisen kohtelunkin takia palvelukotien C ja D asiakasmaksujen pitää siis olla muun ylläpidon osalta saman suuruisia.

Laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista 1 §
Laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista 2 § 1 mom
Laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista 4 § 1 mom 2 kohta
Laki kehitysvammaisten erityishuollosta 2 § 6 kohta
Laki kehitysvammaisten erityishuollosta 2 § 10 kohta
Hallintolaki 2 luku 6 §

Finlex ® är en offentlig och gratis internettjänst för rättsligt material som ägs av justitieministeriet.
Innehållet i Finlex produceras och upprätthålls av Edita Publishing Ab. Varken justitieministeriet eller Edita svarar för eventuella fel i innehållet i databaserna, för den omedelbara eller medelbara skada som orsakas av att felaktig information används eller för avbrott i användningen av eller andra störningar i Internet.