Turun HAO 11.05.2012 12/0277/3

Veronkuittaus - Verotili - Palautus - Erehdys - Täytäntöönpanon keskeytys

Diaarinumero: 01007/11/8512
Taltionumero: 12/0277/3
Antopäivä: 11.5.2012

A Oy:llä oli ollut verotilin täsmäytyspäivänä tilillä varoja. Verotilillä ei täsmäytyspäivänä ollut ilmennyt olleen maksua vastaavaa verotililaissa tarkoitettua velvoitetta, minkä vuoksi varat oli tullut palauttaa A Oy:lle. Koska A Oy:llä oli kuitenkin ollut maksamatonta jäännösveroa, Verohallinto kuittasi palautettavan hyvityksen A Oy:n verojäämän ja sen viivekoron suoritukseksi. Jäännösveron perimisen täytäntöönpano oli kuittaushetkellä verotoimiston päätöksellä keskeytettynä.

A Oy selitti, että sen verotilille maksama määrä oli tarkoitettu edelliseltä kuukaudelta toimitettujen ennakonpidätysten ja työnantajan sosiaaliturvamaksujen suoritukseksi. Tilitoimisto oli kuitenkin unohtanut toimittaa kausiveroilmoituksen Verohallinnolle. A Oy vetosi valituksessaan muun muassa siihen, että sen suoritus verotilille oli sanotun ilmoituksen puuttuessa tapahtunut erehdyksessä, ja siihen, että kuittausta ei ole voitu tehdä A Oy:n jäännösveron perimisen täytäntöönpanon oltua kuittaushetkellä keskeytettynä.

Hallinto-oikeus katsoi, ettei kyse ole ollut veronkantolaissa tarkoitetusta kuittauksen estävästä erehdykseen perustuvasta suorituksesta verotilille, koska
A Oy:llä on varoja verotilille suorittaessaan tosiasiassa ollut verotililaissa tarkoitettu velvoite maksettavanaan. Jäännösveroon kohdistunut täytäntöönpanon keskeyttämistä koskeva määräys ei veronkantolain tai verotililain perusteella tai muutoinkaan ole esteenä veron kuittaukselle. Verohallinnon on pitänyt käyttää A Oy:lle palautettava hyvitys A Oy:n jäännösveron ja viivekoron kuittaukseen.

Verotililaki 27 § 1 mom
Veronkantolaki 25 §
Veronkantolaki 26 §

Äänestys 2 - 1

Eri mieltä ollut jäsen olisi kumonnut kuittauspäätöksen ja todennut, ettei A Oy:n verotilille ennakonpidätysten ja työnantajan sosiaaliturvamaksujen suoritukseksi tekemä maksu sinänsä ole ollut erehdys. Maksua vastaava kausiveroilmoitus on kuitenkin jäänyt tekemättä, mitä voidaan pitää erehdyksenä. Maksettu summa on tämän vuoksi rinnastettavissa erehdyksessä suoritettuun veroon, eikä sitä sen vuoksi saa käyttää veronkuittaukseen.

KHO:n päätös 10.2.2014 taltionumero 346. KHO kumosi hallinto-oikeuden päätöksen ja toimitetun veronkorotuksen ja palautti asian Verohallinnolle. Vuosikirjaratkaisu KHO 2014:26.

Finlex ® är en offentlig och gratis internettjänst för rättsligt material som ägs av justitieministeriet.
Innehållet i Finlex produceras och upprätthålls av Edita Publishing Ab. Varken justitieministeriet eller Edita svarar för eventuella fel i innehållet i databaserna, för den omedelbara eller medelbara skada som orsakas av att felaktig information används eller för avbrott i användningen av eller andra störningar i Internet.