Oulun HAO 14.11.2012 12/0478/1

Omaisuuden luovutusvoitto - Hankintameno -Asuinrakennuksen purku

Diaarinumero: 00758/11/8101
Taltionumero: 12/0478/1
Antopäivä: 14.11.2012

Oikeuskysymyksenä oli, voitiinko luovutusvoittoa laskettaessa ottaa kiinteistön hankintahinnasta hankintamenona huomioon myös rakennuksen osuus, kun rakennus oli purettu.

A oli vuonna 2004 ostanut puolisonsa B:n kanssa tontin sillä sijaitsevine asuinrakennuksineen. He olivat purkaneet asuinrakennuksen ja rakentaneet paikalle paritalon vuonna 2008. He olivat myyneet toisen paritalohuoneiston käsittävän kiinteistönosan. Veronsaajien oikeudenvalvontayksikkö katsoi valituksessaan, että kun rakennusta ei ollut luovutettu, sen osuus kiinteistön hankintamenosta oli vähennyskelvoton menetys eikä sitä voitu vähentää myydyn kiinteistön luovutushinnasta.

Hallinto-oikeus hyläten valituksen totesi päätöksessään, että tontilla vuonna 2004 sijainnut asuinrakennus ei ollut sen purkamisen vuoksi ollut toisen luovutuksen kohteena tai jäänyt A:n ja B:n omistukseen. Kysymyksessä olevan paritalon rakentaminen ja luovutusvoiton muodostuminen paritalon osan myynnistä oli edellyttänyt tontilla olleen rakennuksen purkamista. Nämä seikat huomioon ottaen tuloverolain 46 §:n 1 momentin mukaisena hankintamenona oli pidettävä myös kiinteistön hankintahintaan vuonna 2004 sisältynyttä rakennuksen osuutta hankintamenosta.

Verovuosi 2008.

Tuloverolaki 46 § 1 mom

Haettu muutosta.

Finlex ® är en offentlig och gratis internettjänst för rättsligt material som ägs av justitieministeriet.
Innehållet i Finlex produceras och upprätthålls av Edita Publishing Ab. Varken justitieministeriet eller Edita svarar för eventuella fel i innehållet i databaserna, för den omedelbara eller medelbara skada som orsakas av att felaktig information används eller för avbrott i användningen av eller andra störningar i Internet.