Helsingin HAO 28.06.2012 12/0652/6

Henkilökohtainen apu - Kustannukset - Lomamatka - Avustajan matkakustannukset - Ulkomaanmatka

Diaarinumero: 02350/12/6108
Taltionumero: 12/0652/6
Antopäivä: 28.6.2012

A sairastaa MS-tautia. Hänelle oli myönnetty henkilökohtaista apua 18 tunniksi viikossa toistaiseksi. Lisäksi hänelle oli myönnetty vammaispalvelulain mukainen kuljetuspalvelu vapaa-ajan matkoihin. A:n henkilökohtaisena avustajana toimi hänen avopuolisonsa. A tarvitsi kotona apua lähinnä ruoanlaitossa, pyykinpesussa, siivouksessa ja pistoslääkityksen antamisessa. Muutoin avustuksen tarve painottui asunnon ulkopuolella liikkumiseen.

A oli ollut lomamatkalla Teneriffalla avopuolisonsa kanssa. Matka oli maksanut 1 280 euroa henkilöltä sisältäen lennot ja hotellimajoituksen puolihoidolla. Avopuoliso oli toiminut matkan aikana myös A:n henkilökohtaisena avustajana. A:lle oli korvattu henkilökohtaisen avustajan palkkakustannukset matkan ajalta voimassa olleen päätöksen mukaisesti.

Hallinto-oikeus totesi, että lomamatkasta avustajan osalta aiheutuneiden kustannusten hyväksymisessä korvattavaksi ratkaisevaa oli sen arvioiminen, olivatko kustannukset aiheutuneet vammaisen välttämättä tarvitsemasta tavanomaisesta elämän toiminnosta. Kun otettiin huomioon A:n matkan kohteesta ja lomamatkan luonteesta esitetty selvitys, hallinto-oikeus katsoi, että matkasta avustajan osalta aiheutuneet 1 280 euron kulut eivät olleet vammaispalvelulaissa tarkoitetulla tavalla välttämättömiä, tavanomaisiin elämän toimintoihin kuuluvia kuluja. Muutoksenhakujaoston päätöstä ei näin ollen muutettu.

Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä palveluista ja tukitoimista 8 § 2 mom, 8 c § 1 mom, 2 mom ja 4 mom, 8 d § 1 mom ja 2 § mom

Äänestys 6 - 5

KHO:n päätös 27.1.2014 taltionumero 163: Päätöstä muutetaan

Finlex ® är en offentlig och gratis internettjänst för rättsligt material som ägs av justitieministeriet.
Innehållet i Finlex produceras och upprätthålls av Edita Publishing Ab. Varken justitieministeriet eller Edita svarar för eventuella fel i innehållet i databaserna, för den omedelbara eller medelbara skada som orsakas av att felaktig information används eller för avbrott i användningen av eller andra störningar i Internet.