Helsingin HAO 19.06.2012 12/0628/2

Mielenterveysasia - Psykiatrinen sairaalahoito - Tarkkailulähete - Ulkopuolinen lääkäri

Diaarinumero: 01753/12/6202
Taltionumero: 12/0628/2
Antopäivä: 19.6.2012

Asiassa oli hallinto-oikeudessa kysymys siitä, onko sairaalassa etupäivystäjänä toiminut lääkäri ollut mielenterveyslaissa tarkoitetulla tavalla ulkopuolinen lääkäri siten, että hän on voinut laatia tarkkailulähetteen (M1).

Potilaan tahdonvastaista hoitoa oli jatkettu (M3) hoitoonmääräämispäätöksellä mielenterveyslain 8 §:n ja 12 §:n nojalla. Kyseinen päätös oli ollut voimassa 6 kuukautta. Tämän jälkeen oli mielenterveyslain 9 §:n mukaan selvitetty, ovatko edellytykset hoitoon määräämiselle tahdosta riippumatta edelleen olemassa. Sairaalassa keikkapäivystyksiä suorittanut lääkäri oli toiminut etupäivystäjänä ja tässä roolissa laatinut tarkkailulähetteen (M1).

Vaikka kyseinen lääkäri ei tuona aikana ollut tehnyt muita potilasta koskevia päätöksiä eikä hoitotoimenpiteitä, häntä ei voitu pitää mielenterveyslakia koskevassa hallituksen esityksessä tarkoitetulla tavalla ulkopuolisena lääkärinä.

Hallinto-oikeus kumosi hoitoonmääräämispäätöksen.

Mielenterveyslaki 8 §, 9 §, 10 §, 11 § ja 12 §

Finlex ® är en offentlig och gratis internettjänst för rättsligt material som ägs av justitieministeriet.
Innehållet i Finlex produceras och upprätthålls av Edita Publishing Ab. Varken justitieministeriet eller Edita svarar för eventuella fel i innehållet i databaserna, för den omedelbara eller medelbara skada som orsakas av att felaktig information används eller för avbrott i användningen av eller andra störningar i Internet.