Helsingin HAO 28.10.2011 11/1216/1

Oleskelulupa - Opiskelija - Aikaisemman oleskelulupahakemuksen yhteydessä esitetty selvitys - Väärennetty vakuutustodistus - Maahantulosäännösten kiertäminen

Diaarinumero: 09082/10/3102
Taltionumero: 11/1216/1
Antopäivä: 28.10.2011

A oli ensimmäisen opiskelijan oleskelulupahakemuksensa yhteydessä esittänyt selvitykseksi ulkomaalaislain 46 §:ssä edellytetystä vakuutuksesta väärennetyksi osoittautuneen vakuutustodistuksen. Maahanmuuttovirasto oli hylännyt hakemuksen, koska se katsoi, että asiassa on perusteltua aihetta epäillä A:n tarkoituksena olevan maahantuloa ja maassa oleskelua koskevien säännösten kiertäminen.

Saatuaan seuraavana vuonna kaksi opiskelupaikkaa ammattikorkeakouluista A oli hakenut uudelleen opiskelijan oleskelulupaa. Maahanmuuttovirasto oli valituksenalaisella päätöksellään hylännyt hakemuksen viitaten A:n aikaisemman hakemuksensa yhteydessä esittämään väärennettyyn vakuutustodistukseen katsoen, että A:n aikaisempi menettely antaa perusteltua aihetta epäillä A:n tarkoituksena myös nyt olevan maahantuloa ja maassa oleskelua koskevien säännösten kiertäminen.

A oli uuden hakemuksensa yhteydessä esittänyt uuden eri vakuutusyhtiön antaman vakuutustodistuksen, jonka vakuutusyhtiö on lähetystölle vahvistanut oikeaksi. Hallinto-oikeus katsoi, ettei Maahanmuuttovirasto ollut voinut hylätä valittajan uutta oleskelulupahakemusta pelkästään sillä perusteella, että A on aikaisemman oleskelulupahakemuksensa yhteydessä esittänyt väärennetyn vakuutustodistuksen.

Ulkomaalaislaki 36 § 2 mom ja 46 §

Finlex ® är en offentlig och gratis internettjänst för rättsligt material som ägs av justitieministeriet.
Innehållet i Finlex produceras och upprätthålls av Edita Publishing Ab. Varken justitieministeriet eller Edita svarar för eventuella fel i innehållet i databaserna, för den omedelbara eller medelbara skada som orsakas av att felaktig information används eller för avbrott i användningen av eller andra störningar i Internet.