Helsingin HAO 25.03.2011 11/0248/5

Pysäköintivirhemaksu - Vammaisen pysäköintilupa - Yksityisalue

Diaarinumero: 05551/10/7515
Taltionumero: 11/0248/5
Antopäivä: 25.3.2011

Oikeuskysymyksenä asiassa oli se, oikeuttaako vammaisen pysäköintilupa pysäköimään ajoneuvon alueelle, jota koski pysäköinti kielletty -liikennemerkki varustettuna lisäkilvellä "Yksityisalue".

A:lle oli annettu pysäköintivirhemaksu luvattomasta ajoneuvon pysäköinnistä yksityisalueelle. A vetosi siihen, että hänen vammaisen pysäköintilupansa oli ollut näkyvillä tuulilasin takana ja että hänellä oli sen vuoksi oikeus pysäköidä alueelle pysäköinti kielletty -liikennemerkistä huolimatta.

Hallinto-oikeus totesi päätöksessään, että alueelle ajettaessa rakennuksen seinässä on pysäköinti kielletty -liikennemerkki varustettuna tekstillisellä lisäkilvellä "Yksityisalue". Sanotunlainen merkkiyhdistelmä osoittaa, että alueella tapahtuva pysäköinti on sallittu vain kyseisen yksityisen kiinteistön omiin tarpeisiin ja voi muutenkin tapahtua vain kiinteistön omistajan asettamien määräysten mukaisesti. Kielto pysäköidä yksityiselle alueelle ilman omistajan lupaa seuraa suoraan tieliikennelain 28 §:n 3 momentista. A:lla on vammaisen pysäköintilupa, joka on tarkoitettu käytettäväksi tieliikennelain mukaisilla tie- ja muilla yleisillä liikennealueilla. Pysäköinti kielletty -liikennemerkin yhteydessä oleva lisäkilpi "Yksityisalue" merkitsee sellaista rajoitusta, josta poikkeamiseen vammaisen pysäköintilupa ei anna oikeutusta. Pysäköintivirhemaksua ei ollut määrätty virheellisesti. Hallinto-oikeus hylkäsi A:n perustevalituksen pysäköintivirhemaksusta.

Tieliikennelaki 1 § 1 mom
Tieliikennelaki 2 §
Tieliikennelaki 28 § 3 mom
Tieliikennelaki 28 b § 1 mom
Tieliikenneasetus 21 § kohdat lisäkilpi 871 ja 872
Tieliikenneasetus 53 § 3 mom

Finlex ® är en offentlig och gratis internettjänst för rättsligt material som ägs av justitieministeriet.
Innehållet i Finlex produceras och upprätthålls av Edita Publishing Ab. Varken justitieministeriet eller Edita svarar för eventuella fel i innehållet i databaserna, för den omedelbara eller medelbara skada som orsakas av att felaktig information används eller för avbrott i användningen av eller andra störningar i Internet.