Helsingin HAO 07.12.2010 10/1102/4

Liiketoiminnan muodossa tapahtuva myynti - Kilpailuolosuhteet - Varainkeräystoiminta

Diaarinumero: 04921/10/8203
Taltionumero: 10/1102/4
Antopäivä: 7.12.2010

Säätiön, jota säännönmukaisessa verotuksessa oli pidetty tuloverolain 22 §:ssä tarkoitettuna yleishyödyllisenä yhteisönä ja joka oli hakeutunut arvonlisäverolain 12 §:n mukaisesti arvonlisäverovelvolliseksi, juhlatoimikunta järjesti Finlandia-talossa huvitilaisuuden tarkoituksenaan kerätä varoja säätiölle geenitutkimuksen tukemiseksi. Konserttiin myytävät liput maksoivat 200 euroa tai 125 euroa istumapaikan sijainnista riippuen. Lipun hintaan sisältyi tervetuliaismalja. Tilaisuuden budjetin mukaan lippumyynnin tavoite oli 200 000 euroa ja lipunmyynnillä tavoiteltiin 131 210 euron taloudellista tulosta. Lisäksi lahjoituksia oli tarkoitus kerätä televisioidun konsertin aikana 300 000 - 500 000 euroa.

Kun konserttiin myytävät liput maksoivat 200 euroa tai 125 euroa ja kun konsertissa esiintyvien artistien Finlandia-talossa markkinaehtoisesti järjestettyjen omien konserttien liput maksoivat noin 30 euroa, hallinto-oikeus katsoi, että konsertin lipunmyynnissä ei ollut kyse arvonlisäverolain 1 §:n 1 momentin 1 kohdassa tarkoitetulla tavalla liiketoiminnan muodossa tapahtuvasta palvelun myynnistä vaan säätiön harjoittamasta varainkeräystoiminnasta. Lisäksi konsertin varainkeräyksellistä luonnetta ilmensivät osaltaan myös seuraavat seikat: tilaisuuden orkesteri esiintyi huomattavasti tavanomaista palkkiota pienemmällä palkkiolla, solistit lahjoittivat esityksensä veloittaen vain mahdolliset matka- ja majoituskulut, tapahtumapaikka saatiin lahjoituksena käyttöön, konsertti järjestettiin lähtökohtaisesti vain kerran ja juhlatoimikunnan jäsenet vastasivat tilaisuuden järjestelyistä ja lippujen myynnistä korvauksetta.

Edellä selvitetyt olosuhteet huomioon ottaen konsertti järjestettiin ansiotarkoituksessa, mutta ei yleisillä markkinoilla vallitsevissa kilpailuolosuhteissa eikä sen järjestämiseen liittynyt tavanomaista yrittäjäriskiä tai liiketoiminnalle tyypillistä jatkuvuutta. Näin ollen konsertin järjestämisessä ei ollut kyse liiketoiminnan harjoittamisesta eikä sen lipunmyyntituloista ollut suoritettava siten arvonlisäveroa.

Arvonlisäverolaki 1 § 1 mom 1 kohta

KHO:n päätös 12.8.2011 taltionumero 2148: Valituslupahakemus hylätään

Finlex ® är en offentlig och gratis internettjänst för rättsligt material som ägs av justitieministeriet.
Innehållet i Finlex produceras och upprätthålls av Edita Publishing Ab. Varken justitieministeriet eller Edita svarar för eventuella fel i innehållet i databaserna, för den omedelbara eller medelbara skada som orsakas av att felaktig information används eller för avbrott i användningen av eller andra störningar i Internet.