Turun HAO 04.12.2009 09/0795/3

Itsenäisyyspäivä - markkinat - myyjäiset - kokoontumislaki

Diaarinumero: 02314/09/1699
Taltionumero: 09/0795/3
Antopäivä: 4.12.2009

Yhdistys oli tehnyt poliisilaitokselle kokoontumislaissa tarkoitetun ilmoituksen joulumyyjäisten järjestämisestä neljänä sunnuntaina. Poliisilaitos ei ollut hyväksynyt ilmoitusta itsenäisyyspäivän osalta, koska kyse oli markkinoista, joita ei saa järjestää itsenäisyyspäivänä.

Yhdistyksen ilmoituksen mukaan myyjinä Turussa VPK:n talolla kello 11-16 pidettävissä myyjäisissä toimisivat järjestäjältä myyntipöydän vuokranneet yksityishenkilöt, jotka tulisivat myymään itse tekemiään tuotteita. Tilaisuudessa ei esitettäisi musiikkia eikä siellä olisi alkoholin anniskelua, ja paikalle odotettaisiin noin seitsemääsataa kävijää, joilta perittäisiin sisäänpääsymaksu. Järjestyksenvalvojia oli ilmoitettu tarvittavan kaksi, minkä poliisi oli hyväksynyt.

Hallinto-oikeus katsoi, että vuonna 1937 säädetty laki itsenäisyyspäivän viettämisestä yleisenä juhla- ja vapaapäivänä koskee ennen muuta työntekijän oikeutta vapaaseen ja palkkaan, minkä vastapainoksi on haluttu estää julkisesti häiritsevä meno itsenäisyyspäivänä. Oli ilmeistä, että ilmoituksessa tarkoitetun tilaisuuden järjestämisestä ei ollut odotettavissa erityistä häiriötä. Asiassa esitetyn selvityksen perusteella kyse oli tässä tapauksessa sellaisesta sisällä pidettävästä maksullisesta tilaisuudesta, jota ei voida pitää vuoden 1937 laissa tarkoitettuina markkinoina. Koska kyse ei ollut markkinoista eivätkä myöskään kokoontumislain yleisötilaisuuden kieltämistä koskeneet edellytykset täyttyneet, hallinto-oikeus kumosi poliisilaitoksen päätöksen.

Kokoontumislaki 1 §
Kokoontumislaki 14 § 1 mom
Kokoontumislaki 15 § 1 mom 1 kohta
Laki itsenäisyyspäivän viettämisestä yleisenä juhla- ja vapaapäivänä 5 §

Finlex ® är en offentlig och gratis internettjänst för rättsligt material som ägs av justitieministeriet.
Innehållet i Finlex produceras och upprätthålls av Edita Publishing Ab. Varken justitieministeriet eller Edita svarar för eventuella fel i innehållet i databaserna, för den omedelbara eller medelbara skada som orsakas av att felaktig information används eller för avbrott i användningen av eller andra störningar i Internet.