Helsingin HAO 10.12.2009 09/1297/6

Ennakkoratkaisu - Ennakkoperintä - Tavanomainen ja kohtuullinen henkilökuntaetu - Sairaanhoitovakuutus

Diaarinumero: 04029/09/8108
Taltionumero: 09/1297/6
Antopäivä: 10.12.2009

Yhtiö oli ottanut voimassa olevan työterveyshuollon täydennykseksi koko henkilökunnalleen sairaanhoitovakuutuksen, joka oli voimassa ympäri vuorokauden sekä työssä että vapaa-aikana Pohjoismaissa. Vakuutuksen perusteella vakuutettu työntekijä voi akuuttitilanteessa hakeutua hoitoon ilman työterveyslääkärin lähetettä ja hakea itse korvauksen maksamistaan kustannuksista internetin kautta. Vakuutuksessa ei ollut omavastuuosuutta ja siitä korvattiin myös lääkekustannukset. Sairauskohtaisen korvauksen enimmäismäärä oli 10 000 euroa. Vakuutuksen piiristä ei ollut suljettu pois leikkauskuluja eikä hoitopäivämaksuja.

Hallinto-oikeus katsoi, että vakuutuksen ehdot olivat poikkeukselliset ja ehdoiltaan sellaiset, että kysymyksessä ei ollut tuloverolain 69 §:n 1 momentin 1 kohdassa tarkoitettu tavanomainen ja kohtuullinen henkilökuntaetu. Yhtiön maksamia sairaanhoitovakuutuksen maksuja oli pidettävä työntekijöiden ennakkoperintälain 13 §:ssä tarkoitettuna palkkana. Ennakkoratkaisu vuodelle 2009. Äänestys 6-1.

Eri mieltä ollut jäsen katsoi, että sairaanhoitovakuutusta oli pidettävä kokonaisuutena arvioituna tuloverolain 69 §:n 1 momentin 1 kohdassa tarkoitettuna verovapaana henkilökuntaetuna, kun otettiin huomioon, että vakuutuksen keskimääräistä 273 euron vuosimaksua työntekijää kohden oli pidettävä kohtuullisena ja että kyseessä oli yhtiön työntekijöiden terveyden- ja sairaudenhoitoon liittyvä ja siten työkyvyn ylläpitämiseen ja työssä jaksamiseen tähtäävä henkilökuntaetu.

Ennakkoperintälaki 13 § 1 mom ja 3 mom
Tuloverolaki 69 § 1 mom

KHO:n päätös 23.3.2011 taltionumero 766: Päätöstä muutetaan

Finlex ® är en offentlig och gratis internettjänst för rättsligt material som ägs av justitieministeriet.
Innehållet i Finlex produceras och upprätthålls av Edita Publishing Ab. Varken justitieministeriet eller Edita svarar för eventuella fel i innehållet i databaserna, för den omedelbara eller medelbara skada som orsakas av att felaktig information används eller för avbrott i användningen av eller andra störningar i Internet.