Helsingin HAO 12.11.2009 09/1074/1

Verotus - Henkilökohtainen vai elinkeinotoiminnan tulo - Yleishyödyllinen yhteisö - Säätiö - Taidemuseo - Toiminnan rahoittaminen - Yhteistyö - Sponsoritulo - Mainostulo - Taiteen tukeminen

Diaarinumero: 05400/08/8103
Taltionumero: 09/1074/1
Antopäivä: 12.11.2009

X:n kaupungin kulttuurilautakunnan perustama taidemuseosäätiö oli ryhtynyt hakemaan toiminnallista linjaansa ja toimintaideologiaansa tukevia yhteistyökumppaneita. Sopimuksia oli vuonna 2006 solmittu viisi. Sopimuksissa oli yhteistyökumppanien määrää ja toimialaa koskevat rajoitukset. Yhteistyökumppanit maksoivat sovitun kiinteän kertakorvauksen. Ne saivat vastikkeeksi maksuistaan näkyvyyttä (muun muassa logo kaikessa museon markkinoinnissa), vieraanvaraisuusvastiketta (muun muassa mahdollisuuden järjestää asiakastilaisuuksia museossa) ja myynninedistämisvastiketta (muun muassa ilmais- tai alennuslippuja sidosryhmilleen). Näitä ei ollut erikseen hinnoiteltu. Tilaisuuksien kustannuksista vastasivat yhteistyökumppanit.

Yhteistyö oli taidemuseosäätiölle riskitöntä. Saaduilla korvauksilla katettiin museon yleishyödyllisen toiminnan, ja erityisesti yksittäisten näyttelyiden, kuluja ja yhteistyötoiminta lisäsi myös museon näkyvyyttä ja siis kävijämäärää. Kun arvioitiin sopimuksen tarkoituksia ja toteutusta kokonaisuudessaan, toiminnassa ei ollut kysymys säätiön elinkeinon harjoittamisesta vaan yleishyödyllisen toiminnan varainhankinnasta saadusta tulosta, joka ei ollut tuloverolain 23 §:n 3 momentti huomioon otettuna säätiön veronalaista elinkeinotuloa.

Tuloverolaki 23 § 1 mom ja 3 mom 1 kohta

Finlex ® är en offentlig och gratis internettjänst för rättsligt material som ägs av justitieministeriet.
Innehållet i Finlex produceras och upprätthålls av Edita Publishing Ab. Varken justitieministeriet eller Edita svarar för eventuella fel i innehållet i databaserna, för den omedelbara eller medelbara skada som orsakas av att felaktig information används eller för avbrott i användningen av eller andra störningar i Internet.