Turun HAO 28.9.2006 06/0642/3

Luovutusvoitto sukupolvenvaihdoshuojennus

Puolisot olivat viljelleet tilaansa yli kymmenen vuotta, mutta isännän invalidisoitumisen johdosta antaneet tilan pellot vuokralle 1.3.2000 ulkopuoliselle. Peltojen vuokrauksesta saatu tulo oli verotettu maatalouden tulona. Puolisot myivät maatilan pojalleen 22.12.2003. Pellon osalta luovutusvoitto katsottiin verovapaaksi.

Veroasiamies oli vaatinut pellon luovutusvoiton verottamista, koska puolisot eivät enää useaan vuoteen olleet aktiivisesti viljelleet tilaansa eikä sukupolvenvaihdoshuojennus voinut koskea tilannetta, jossa tilan pellot on vuokrattu ulkopuoliselle.

Hallinto-oikeus hylkäsi valituksen. Huojennussäännös ei edellytä, että myyjien sukulainen itse jatkaa aktiivisesti maataloutta. Olosuhteet huomioon ottaen puolisoiden oli myös pellon osalta katsottava luovuttaneen harjoittamaansa maatalouteen kuuluvaa kiinteää omaisuutta pojalleen.

Asiassa on äänestetty. Eri mieltä ollut jäsen katsoi, etteivät myyjät enää ole harjoittaneet maataloutta. Sillä, että pellonvuokrat on verotettu maatalouden tulona, ei ole merkitystä asiassa.

Tuloverolaki 48 § 1 mom 3 kohta

KHO:n päätös 16.4.2007 taltionumero 1019. Valituslupahakemus hylätään.

Finlex ® är en offentlig och gratis internettjänst för rättsligt material som ägs av justitieministeriet.
Innehållet i Finlex produceras och upprätthålls av Edita Publishing Ab. Varken justitieministeriet eller Edita svarar för eventuella fel i innehållet i databaserna, för den omedelbara eller medelbara skada som orsakas av att felaktig information används eller för avbrott i användningen av eller andra störningar i Internet.