Turun HAO 2.10.2006 06/0303/1

Maatalousyrittäjä - Lomituspalvelu - Sijaisapu - Suhde työttömyysturvaan

Oikeuskysymyksenä asiassa oli se, oliko työttömyysturvajärjestelmän piiriin kuuluvalla henkilöllä oikeus maatalousyrittäjien lomituspalvelulaissa tarkoitettuun sijaisapuun hänen ollessa sairauden vuoksi työkyvytön.

Valittaja harjoitti maanviljelyä viljatilalla. Hän oli ennen työkyvyttömyysaikaansa ollut työttömänä työnhakijana ja hänen oli tarkoitus palata työkyvyttömyyden päätyttyä työnhakijaksi. Hän oli hakenut sijaisapua työkyvyttömyysajalle. Maatalousyrittäjien eläkelaitos oli hylännyt hakemuksen.

Hallinto-oikeus hylkäsi valituksen. Hallinto-oikeus totesi, että lomituspalvelulain 3 §:n 3 momentin sanamuodon mukaan se, pidetäänkö henkilöä maatalousyrittäjänä riippuisi siitä saako hän lomitusajankohtana konkreettisesti työttömyyspäivärahaa. Säännöksen tarkoituksena on kuitenkin ollut rajata lomituspalveluiden ulkopuolelle työttömyysturvajärjestelmän piirissä olevat henkilöt. Henkilöä, joka on työttömyysturvajärjestelmän piirissä ja jonka oikeus työttömyyspäivärahaan katkeaa sairauden johdosta työkyvyttömyyden ajaksi, ei voida tuona aikana pitää maatalousyrittäjänä pelkästään sillä perusteella, ettei hänelle makseta työttömyyspäivärahaa vaan sairauspäivärahaa.

Asiassa hankittiin sosiaali- ja terveysministeriön lausunto.

Maatalousyrittäjien lomituspalvelulaki 3 § 3 mom

Finlex ® är en offentlig och gratis internettjänst för rättsligt material som ägs av justitieministeriet.
Innehållet i Finlex produceras och upprätthålls av Edita Publishing Ab. Varken justitieministeriet eller Edita svarar för eventuella fel i innehållet i databaserna, för den omedelbara eller medelbara skada som orsakas av att felaktig information används eller för avbrott i användningen av eller andra störningar i Internet.