Vaasan HAO 21.11.2005 05/0391/3

Kansalaisuusasia - Yhtäjaksoinen asuminen - Poikkeus asumisajasta

Suomen kansalaisuutta hakenut, Suomessa pitkään toiminut ulkomaalainen lääkäri oli asunut ja työskennellyt välillä 27.9.2000-30.12.2001 Ruotsissa Uumajassa yli vuoden. Asiakirjojen mukaan Uumajassa työskentelyn tavoitteena oli saada lääkärin erikoistumiskoulutusta Norrlandin yliopistollisessa sairaalassa suomalaisen sairaalan kanssa tehdyn yhteistyösopimuksen mukaisesti. Suomalainen sairaala maksoi 75 % palkasta ja edellytti lääkärin paluuta Suomeen. Hallinto-oikeus katsoi, että näissä olosuhteissa ulkomaalaisen poissaolo oli johtunut työhön liittyvästä painavasta henkilökohtaisesta syystä, eikä poissaolo katkaissut yhtäjaksoista asumisaikaa.

Hakija oli saanut ensimmäisen pysyväisluontoisen oleskeluluvan Suomeen 31.3.2000. Hän oli yli 8 vuotta työskennellyt lääkärinä Suomessa. Hallinto-oikeus katsoi, että hänellä oli lailliseen ja pitkäaikaiseen Suomessa oleskeluun ja pitkäaikaiseen työskentelyyn lääkärinä perustuen kiinteät siteet Suomeen. Kun otettiin huomioon valtion etu ja hakijan olosuhteet kokonaisuutena, hallinto-oikeus katsoi asiassa olevan kansalaisuuslain 18 §:n 1 momentin 2 kohdan d) alakohdan mukainen erityinen syy, jonka vuoksi asumisaikaedellytyksestä voitiin myöntää poikkeus.

Hallinto-oikeus palautti asian Ulkomaalaisvirastoon uudelleen käsiteltäväksi.

Kansalaisuuslaki 1 § 2 mom, 13 § 1 mom 2 kohta, 16 § 1 mom ja 18 § 1 mom 2 kohta d) alakohta

Finlex ® är en offentlig och gratis internettjänst för rättsligt material som ägs av justitieministeriet.
Innehållet i Finlex produceras och upprätthålls av Edita Publishing Ab. Varken justitieministeriet eller Edita svarar för eventuella fel i innehållet i databaserna, för den omedelbara eller medelbara skada som orsakas av att felaktig information används eller för avbrott i användningen av eller andra störningar i Internet.