Helsingin HAO 24.11.2005 05/1851/1

Autovero, Käytettynä maahantuotu henkilöauto, Verotusarvo, Yleinen vähittäismyyntiarvo, Ajokilometrimäärän vaikutus

Valittaja haki muutosta tullin autoveropäätökseen 24.9.2003, jolla oli käytettynä maahantuodusta henkilöautosta kannettu autoveroa 9 399,60 euroa ja arvonlisäveroa 2067,91 euroa, yhteensä 11 467,51 euroa. Kyseisen vuonna 2000 käyttöönotetun Mercedes-Benz C 220 T CDI 5d -henkilöauton verotusarvona oli pidetty 33 570 euroa ja vero-osuutena 28 prosenttia.

Hallinto-oikeus hylkäsi valituksen.

Valittaja oli vedonnut siihen, että arvon määrityksen perusteeena oleva ajokilometrimäärä olisi virheellinen. Hallinto-oikeus totesi, että ajokilometrimäärä 49000 oli valittajan autoveroilmoituksessaan ilmoittama matkamittarilukema. Kauppalaskussa oleva kilometrimäärä oli 47 185. Tullin selvityksen mukaan keskimääräisen vuosikäytön mukainen kilometrimäärä olisi vain 6 000 enemmän. Valittaja ei ollut esittänyt sellaista selvitystä ajoneuvon aikaisemmasta käytöstä, jonka perusteella olisi arvioitavissa, että autolla olisi ajettu merkittävästi enemmän kuin keskimäärin. Autoon myöhemmin tehdyt korjaukset eivät osoittaneet, missä määrin autolla on ajettu, koska ei ollut poissuljettavissa se, että autolle ei ollut tehty tarvittavia huolto- ja korjaustoimia. Valittaja ei ollut myöskään osoittanut, ettei kauppalaskun mukainen ajokilometrimäärä olisi oikeassa suhteessa auton myyntihintaan Saksassa. Pelkästään väite siitä, että Saksassa ajokilometrien määrää yleisesti muutetaan ennen käytetyn auton myyntiä, ei antanut aihetta poiketa mittarin mukaisesta kilometrimäärästä. Hallinto-oikeus katsoi, että hinta-arvio oli voitu perustaa valittajan ilmoittamaan matkamittarin mukaiseen ajokilometrimäärään.

Autoverolaki 11 b § (266/2003)

Finlex ® är en offentlig och gratis internettjänst för rättsligt material som ägs av justitieministeriet.
Innehållet i Finlex produceras och upprätthålls av Edita Publishing Ab. Varken justitieministeriet eller Edita svarar för eventuella fel i innehållet i databaserna, för den omedelbara eller medelbara skada som orsakas av att felaktig information används eller för avbrott i användningen av eller andra störningar i Internet.