Helsingin HAO 16.12.2005 05/1182/2

Psykiatrinen sairaalahoito, Mielenterveysasia, Alistus, Alaikäinen, Omasta tahdostaan hoitoon otetun määrääminen hänen tahdostaan riippumatta, Non-verbaalinen tahdonilmaisu

Mielenterveyslain 13 §:n 1 momentin mukaan jos sairaalaan omasta tahdostaan hoitoon otettu haluaa poistua sairaalasta ja se lääkäri, jonka tehtävänä on päättää potilaan hoidon lopettamisesta, katsoo, että edellytykset potilaan hoitoon määräämiseen hänen tahdostaan riippumatta ovat olemassa, voidaan potilas ottaa tarkkailuun.

Alaikäinen on ollut omasta tahdostaan hoidettavana Peijaksen sairaalassa. Asiakirjoista käy ilmi, että hän on piilottanut lääkkeitä, kieltäytynyt lääkityksestä ja halunnut vapaakävelyoikeudet voidakseen vahingoittaa itseään. Vaikka alaikäinen ei ole sanallisesti ilmaissut haluaan olla käyttämättä hänelle määrättyjä hoitoja ja siten sitoutua sairaalahoitoon omasta tahdostaan, hallinto-oikeus katsoo, että hän on edellä mainitunlaisella käytöksellään ilmentänyt tosiasiallisesti halunsa poistua sairaalasta. Näin ollen mielenterveyslain 13 §:ssä säädetyt edellytykset omasta tahdostaan hoidossa olleen määräämisestä hoitoon hänen tahdostaan riippumatta ovat olleet olemassa.

Mielenterveyslaki 9 §
Mielenterveyslaki 11 § 2 mom
Mielenterveyslaki 13 §

Finlex ® är en offentlig och gratis internettjänst för rättsligt material som ägs av justitieministeriet.
Innehållet i Finlex produceras och upprätthålls av Edita Publishing Ab. Varken justitieministeriet eller Edita svarar för eventuella fel i innehållet i databaserna, för den omedelbara eller medelbara skada som orsakas av att felaktig information används eller för avbrott i användningen av eller andra störningar i Internet.