Turun HAO 20.8.2004 04/0558/3

Kotitalousvähennys - Kodin kone ja laite - Ilmalämpöpumppu

Oikeuskysymyksenä asiassa oli, oikeuttaako omakotitalon ilmalämpöpumpun asennustyö kotitalousvähennykseen.

Tuloverolain mukaan kotitalousvähennykseen oikeuttaa asunnon kunnossapito- ja perusparannustyö. Asunnon kunnossapitotyönä ei pidetä kodin koneiden ja laitteiden korjaus- tai asennustyötä.

Oikaisulautakunta oli hylännyt X:n vaatimuksen kotitalousvähennyksen myöntämisestä ilmalämpöpumpun asennustyön osalta.

Hallinto-oikeus kumosi oikaisulautakunnan päätöksen ja katsoi ilmalämpöpumpun asennustyön oikeuttavan kotitalousvähennykseen. Perustelujen mukaan vakiintuneen kielenkäytön mukaiset kodin koneet ja laitteet eivät vastoin kotitalousvähennyksen tarkoitusta edistä asuntojen ylläpitotoimintaa, eivätkä ne myöskään paranna kiinteistön laatua. Sen sijaan lämmitysjärjestelmään liittyvä kiinteistöön asennettu ilmalämpöpumppu parantaa kiinteistön laatua. Se poikkeaa luonteeltaan ja käyttötarkoitukseltaan vakiintuneen kielenkäytön mukaisista kodin koneista ja laitteista.

Tuloverolaki 127 a §

Finlex ® är en offentlig och gratis internettjänst för rättsligt material som ägs av justitieministeriet.
Innehållet i Finlex produceras och upprätthålls av Edita Publishing Ab. Varken justitieministeriet eller Edita svarar för eventuella fel i innehållet i databaserna, för den omedelbara eller medelbara skada som orsakas av att felaktig information används eller för avbrott i användningen av eller andra störningar i Internet.