Turun HAO 10.3.2004 04/0076/1

Rakennus - Kevyt rakennelma - Rakennuslupa Taukotupa - Työkaluvaja

Oikeuskysymyksenä asiassa oli, onko taukotupaa pidettävä rakennuksena.

A oli tehnyt toimenpideilmoituksen metsätalouteen liittyvän noin 10 m2:n suuruisen taukotuvan rakentamisesta tilalle, jonka pinta-ala oli noin 8,5 ha. Tila oli rakentamaton. Rakennustarkastaja edellytti A:lta luvan hakemista, koska hirsirakenteinen taukotupa on rakennus.

Ympäristölautakunta hylkäsi A:n oikaisuvaatimuksen.

A vaati hallinto-oikeudessa päätöksen kumoamista muun muassa sillä perusteella, että kysymyksessä olevaa vajaa ei ole pidettävä rakennuksena.

Hallinto-oikeus hylkäsi valituksen.

Metsätalouden käyttöön tarkoitetuksi vajaksi nimetty rakennelma on hirsirakenteinen ja ikkunallinen. Vaja rakennetaan perustuksille ja siinä on lattia sekä kuisti. Hallinto-oikeus katsoi, että vajaa ei voida rakenteidensa ja rakentamistapansa vuoksi pienestä koostaan huolimatta pitää kevytrakenteisena rakennelmana vaan rakennuksena. Rakennuksen rakentamiseen tarvitaan näin ollen rakennuslupa.

Äänestys 2-1, esittelijän eriävä mielipide
Eri mieltä ollut jäsen ja esittelijä katsoivat, että kysymyksessä oleva rakennelma ei sen koko, rakenne, sijaintipaikka ja käyttötarkoitus huomioon ottaen ollut rakennus.

Maankäyttö- ja rakennuslaki 113 §
Maankäyttö- ja rakennuslaki 125 § 1 mom

Finlex ® är en offentlig och gratis internettjänst för rättsligt material som ägs av justitieministeriet.
Innehållet i Finlex produceras och upprätthålls av Edita Publishing Ab. Varken justitieministeriet eller Edita svarar för eventuella fel i innehållet i databaserna, för den omedelbara eller medelbara skada som orsakas av att felaktig information används eller för avbrott i användningen av eller andra störningar i Internet.