Kuopion HAO 10.6.2004 04/0395/3

Pysäköintivirhemaksu - Maastopysäköinti - Katualue - Viheralue

Maastoliikennelain soveltaminen kadun viereisellä viheralueella, joka oli katupiirustuksen mukaista katualuetta.

X oli pysäköinyt autonsa kadulle siten, että auto oli osittain kadun viereisellä viheralueella. Hänelle oli annettu pysäköintivirhemaksun maksukehotus luvattomasta maastopysäköinnistä. Katupiirustuksesta ilmeni, että katualue ulottui pysäköintiin käytetyllä alueella 1,25 metriä katupäällysteen reunan ulkopuolelle viheralueelle.

Hallinto-oikeus katsoi, että katuun rajoittuva viheralue ei ollut tieliikennelain 2 §:n 1 kohdassa tarkoitettu tie. Näin ollen se oli maastoliikennelaissa tarkoitettua maastoa, jossa moottorikäyttöisen ajoneuvon pysäköinti ilman lupaa oli kielletty. Pysäköimällä autonsa osittain tällaiselle viheralueelle X oli tehnyt pysäköintivirheen, jota ei ollut pidettävä ilmeisen vähäpätöisenä. X:lle oli voitu antaa maksukehotus.

Maastoliikennelaki 1 § 1 mom
Maastoliikennelaki 2 § 1 mom
Maastoliikennelaki 3 § 2 kohta
Maastoliikennelaki 4 § 1 mom
Maastoliikennelaki 26 § 1 mom
Tieliikennelaki 2 § 1 kohta
Laki pysäköintivirhemaksusta 1 §
Laki pysäköintivirhemaksusta 2 §
Laki pysäköintivirhemaksusta 4 §
Laki pysäköintivirhemaksusta 13 § 1 mom
Laki pysäköintivirhemaksusta 14 § 1 mom

Äänestys 7-2

Finlex ® är en offentlig och gratis internettjänst för rättsligt material som ägs av justitieministeriet.
Innehållet i Finlex produceras och upprätthålls av Edita Publishing Ab. Varken justitieministeriet eller Edita svarar för eventuella fel i innehållet i databaserna, för den omedelbara eller medelbara skada som orsakas av att felaktig information används eller för avbrott i användningen av eller andra störningar i Internet.