Vaasan HAO 14.10.2002 02/0265/4

Henkilökohtaisen tulon verotus - Tulon hankkimisesta johtuneet menot - Luoton takaisinmaksuturva - Vakuutusmaksu

X, joka on verovuonna toiminut kirjanpitäjänä, osti 31.10.1996 144.090,90 markan kauppahinnalla puolet Y:n Tilikeskus Oy:n osakkeista. Osakkeiden hankkimiseksi X otti 156.000 markan pankkilainan. Lainan saannin edellytyksenä oli vakuutuksen ottaminen työttömyyden, työkyvyttömyyden ja kuolemantapauksen varalta. X maksoi vuonna 1996 luoton takaisinmaksuturvasta vakuutusmaksua 16.581 markkaa, minkä määrän hän on vaatinut vähennettäväksi tulostaan tulon hankkimisesta johtuneena menona.

Vakuutuskirjan mukaan edunsaajana X:n ottamassa vakuutuksessa ovat omaiset; kuolemantapauksessa korvaus on X:n lähiomaisille verovapaata 200.000 markkaan asti kunkin edunsaajan osalta ja muille pääomatuloa; työkyvyttömyys-, työttömyys- ja sairaalahoitokorvaus on X:n veronalaista ansiotuloa.

Hallinto-oikeus katsoi, että edellä mainituissa olosuhteissa X:n luoton takaisinmaksuturvaksi ottamaa vakuutusta on pidettävä henkivakuutuksena, jossa vakuutettuna on luotonottaja. Maksettua vakuutusmaksua ei pidetty X:n tulon hankkimisesta tai säilyttämisestä johtuneena verotuksessa vähennyskelpoisena menona.

Verovuosi 1996

TVL 29 § 1 mom.

Finlex ® är en offentlig och gratis internettjänst för rättsligt material som ägs av justitieministeriet.
Innehållet i Finlex produceras och upprätthålls av Edita Publishing Ab. Varken justitieministeriet eller Edita svarar för eventuella fel i innehållet i databaserna, för den omedelbara eller medelbara skada som orsakas av att felaktig information används eller för avbrott i användningen av eller andra störningar i Internet.